пʼятниця, 27 лютого 2009 08:35

Обама представив бюджет

Обама представив бюджет
Президент США Барак Обама представив бюджет на 2010 рік у розмірі 3,6 трлн. доларів, покликаний вивести Америку з економічної кризи.

На потреби охорони здоров"я з цієї суми буде виділено 634 млрд. доларів, і ще 250 млрд. буде зарезервовано на випадок, якщо знадобиться знову рятувати американські банки.

Остаточні деталі бюджету будуть оголошені у квітні

Названі суми є приблизними. Остаточні деталі бюджету будуть оголошені у квітні.

У своєму зверненні президент пообіцяв знову підняти податки для дуже заможних людей і підприємців, які перевели виробництво за кордон, і знизити податки для 95% населення.

Обама підкреслив, що "перед нами стоїть нелегкий вибір, кожному з нас доведеться піти на компроміс і відмовитися від речей, які ми просто не можемо собі дозволити в даній ситуації".

Крім того, Барак Обама пообіцяв, що новий бюджет буде чесно відображати економічну ситуацію в країні, включаючи "повну вартість військових операція в Іраку і Афганістані".

Участь у цих двох війнах за півтора року, за його підрахунками, забере 200 млрд. доларів.

Президент пообіцяв також субсидіювати людей, що нещодавно залишилися без роботи, з тим, щоб вони могли продовжувати виплати за медичними страховками.

Однією із його ключових передвиборних обіцянок було поліпшення системи охорони здоров"я

Крім того, Обама заявив, що дефіцит бюджету США збільшиться в 2009 фінансовому році до 1,75 трильйона доларів, що складе понад 12 відсотків від ВВП. Раніше обсяг дефіциту планувався на рівні 1,2 трильйона доларів.

Настільки значне зростання дефіциту відбудеться через прийняття програми підтримки економіки США, розмір якої склав 787 мільярда доларів. Більша частина коштів, передбачених у плані, буде витрачена в 2009 році на податкові пільги, а також інвестиції в ряд секторів економіки.

Для того, щоб трохи скоротити дефіцит, адміністрація США прийняла рішення про скорочення витрат в рамках інших урядових програм, включаючи субсидії для фермерів. Тим не менш, у відсотковому відношенні до обсягу економіки дефіцит виявився найбільшим з Другої світової війни.

У 2010 році дефіцит складе 1,17 трильйона доларів, і всі наступні роки залишиться на рівні трильйона доларів. Лише до 2013 року його вдасться скоротити до 533 мільярдів - близько 3 відсотків від ВВП. У 2008 році різниця між витратами і доходами американського бюджету складала трохи більше 450 мільярдів доларів.

Витрати американського бюджету довелося значно збільшити після того як країна вступила в рецесію. На початку 2008 року Конгрес прийняв план економічного стимулювання обсягом у 168 мільярдів доларів, а після початку гострої фази кредитної кризи була схвалена програма TARP, що передбачає допомогу фінансовій системі на 700 мільярдів доларів. Приблизно половина цих коштів вже витрачена.

За підсумками двох місяців нового фінансового року дефіцит федерального бюджету США перевищив $ 400 мільярдів.

За матеріалами: Lenta.ru, BBCrussian.com
Зараз ви читаєте новину «Обама представив бюджет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі