середа, 05 листопада 2008 08:01

Обама переміг на президентських виборах у США

Обама переміг на президентських виборах у США
Кандидат на посаду президента США від Демократичної партії Барак Обама перевищив необхідну для перемоги на президентських виборах кількість голосів вибірників – 270.

Сенатор-демократ Барак Обама, став першим в історії країни афроамериканцем, який виграв президентські перегони. Обама гарантував собі обрання після перемоги у Флориді та в Каліфорнії. Крім того, лідер демократів переміг в штатах Вашингтон, Орегон, Гаваї та Нью-Мексико. З урахуванням таких результатів Обама став недосяжним для суперника - сенатора-республіканця Джона Маккейна.

Обама заручився голосами 338 вибірників. Щоб стати 44-м президентом країни, йому необхідно було заручитися підтримкою не менше ніж 270 з 538 вибірників. Вибори проводяться за системою "переможець забирає все", коли кандидат, який набрав просту більшість голосів виборців в штаті, забирає всі голоси вибірників від цього штату.

Публіковані зараз дані є прогнозними. Офіційні дані публікуються виборчими комісіями штатів після завершення обробки всіх бюлетенів і після того, як ці дані завіряються держсекретарем уряду штату - зазвичай після кількох днів, а іноді і тижнів після виборів.

Колегія вибірників у США - система непрямих (двоступінчастих) виборів, за допомогою якої обираються Президент США і Віце-президент США.

Переможець всенародного голосування може програти голосування в Колегії.

Три рази президентом обирався кандидат, який набрав менше голосів виборців (але не вибірників), ніж його супротивник: Р. Хейз в 1876, Б. Гаррісон в 1888, Дж. Буш-молодший в 2000.

Після всіх цих виборів критики системи стверджували, що думка більшості народу не врахована.

За матеріалами Gazeta.ua, УНІАН, РИА "Новости"

Зараз ви читаєте новину «Обама переміг на президентських виборах у США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі