субота, 18 серпня 2007 13:41

Новосибірських учених звинуватили в розголошенні держтаємниці

Відносно докторів фізико-математичних наук - братів Олега і Ігоря Мініних, що працюють на кафедрі Автономних систем і інформаційної безпеки Новосибірського державного технічного університету (НГТУ), УФСБ по Новосибірській області збуджена кримінальна справа по частині 1 статті 283 УК РФ (розголошування державної таємниці).

Раніше Мініни працювали в Інституті прикладної фізики (ІПФ) Сибірського відділення РАН, а в даний час ведуть дослідження в області методів захисту і кодування оптичної інформації і пристроїв для боротьби з тероризмом.

Вони написали книгу "Інститут прикладної фізики: наукові школи і технології", видану в 2006 році, тираж якої вилучений. "Інтерфакс" відзначає, що представники спецслужб офіційних коментарів із цього приводу поки не давали. За даними газети "Комерсант", учених підозрюють в розголошуванні держтайни саме про діяльність ІПФ.

Книгу, яка була присвячена 40-літтю ІПФ і 50-літтю Сибірського відділення РАН, випустило видавництво Новосибірського державного технічного університету. Причому, як відзначає газета, перший відділ НГТУ перевірив рукопис на предмет збереження гостайны і санкціонував видання.

УФСБ знайшло порушення в тому, що в книзі наводилися дані про останні розробки Інституту прикладної фізики, які стосуються оптичних і радіоелектронних завіс, в умовах бою здатних зробити бойову техніку невидимою для супротивника.

Самі брати Мініни підтвердили, що ними цікавиться ФСБ, проте відмовилися давати які-небудь коментарі, пославшись на підписку про нерозголошування. Адвокат Бауман заявив, що доводитиме, що Олег і Ігор Мініни "ніякого злочину не скоювали". "Підстави для такої упевненості нема", - підкреслив захисник учених, повідомляє "Інтерфакс".

Зараз ви читаєте новину «Новосибірських учених звинуватили в розголошенні держтаємниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі