пʼятниця, 15 червня 2007 11:30

Новим президентом Індії вперше може стати жінка

Кандидатом в президенти Індії від правлячої коаліції буде жінка - губернатор штату Раджастхан Пратібха Патіл. Про це офіційно заявила у четвер увечері голова партії Індійський національний конгрес (ІНК) Соня Ганді. Кандидатка може стати першою жінкою-президентом в Індії.

Пратібху Патіл, якою виповнилося 72 роки, характеризують як дуже досвідченого політика з бездоганною репутацією. Політичні оглядачі високо оцінюють її шанси на перемогу.

Оголошення кандидатом Пратібхи Патіл стало несподіванкою, оскільки досі правлячий Об"єднаний прогресивний альянс, очолюваний ІНК, схилявся на користь міністра внутрішніх справ Шивраджа Патіла. Також обговорювалася кандидатура глави МЗС Пранаба Мукерджі, проте, на думку місцевих політологів, уряд не захотів "втрачати" такого досвідченого члена кабінету міністрів.

Пратібха Патіл в 1962-85 роках засідала в парламенті великого западно-індійського штату Махараштра. У цей період вона неодноразово очолювала різні міністерства: туризму, міського розвитку, освіти та інших. У 1986-88 роках Пратібха Патіл обіймала посаду заступника голови верхньої палати індійського парламенту. До початку політичної кар"єри працювала юристом.

Головним конкурентом Пратібхи Патіл стане кандидат від опозиційного Національного демократичного альянсу (НДА). В даний час ідуть інтенсивні політичні консультації альянсу з незалежними регіональними партіями з приводу кандидатури нинішнього віце-президента Бхаїрона Сингха Шекхавата.

Вибори тринадцятого президента Індії пройдуть 19 липня, підсумки голосування будуть оголошені 21 липня. Діючий президент Абдул Калам, 75-річний фізик, який брав участь у індійських військових ядерній і ракетній програмах з самого їх початку, покидає свій пост 24 липня.

Президента Індії обирають терміном на п"ять років члени Виборчої колегії, до якої входять депутати парламенту країни і законодавчих зборів штатів. Президент в Індії є гарантом дотримання демократичних норм в країні і визначає стратегічний курс розвитку держави, повідомляє NEWSru.

 

Зараз ви читаєте новину «Новим президентом Індії вперше може стати жінка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі