четвер, 20 грудня 2018 20:23

Новий транш МВФ допоможе Україні пережити 2019 рік - експерт

Новий транш МВФ допоможе Україні пережити 2019 рік - експерт
Сергій Фурса: Міжнародний валютний фонд вимагає те, що потрібно в першу чергу Україні. Фото: obozrevatel

Україна поновила співпрацю з Міжнародним валютним фондом. Перший транш маємо отримати вже 25 грудня.

Говорить в коментарі для Gazeta.ua банкір Сергій Фурса.

"Останній транш від МВФ ми отримали у травні 2017 року. Для поновлення співпраці витратили майже півтора роки. Це можна було зробити втричі швидше. Фонд вимагає те, що потрібно в першу чергу Україні. Ці кроки можуть бути болючими. У певній мірі це шкодить інтересам влади та її рейтингам перед виборами.

Півтора роки тому МВФ наполягав на створенні ефективного антикорупційного суду, проведенні пенсійної реформи. Однією з вимог була лібералізація цін на газ. Ми це зробили тільки частково. Доведеться ще підняти ціни на газ навесні. Болюче питання. Особливо напередодні виборів. Рішення дуже непопулярне для населення. Треба завершити формування нормального антикорупційного суду. Цьому заважатимуть представники влади й олігархату. Їм невигідно, щоб ця установа була ефективною. Необхідно створити законодавство, яке дозволить приватизацію землі", - пояснює Сергій Фурса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кремль готує наступ - експерт

Транш стане сигналом для інших інвесторів, наголошує він.

"Отримані 25 грудня від МВФ гроші не витрачатимемо. Вони будуть резервом Національного банку України. Підтримуватимуть валюту. Сам факт надання траншу є сигналом для багатьох інших інвесторів, що з Україною можна співпрацювати. Наступного року нас чекають великі виплати зовнішньому боргу. Без траншу МВФ та інших кредиторів ми б не змогли віддати потрібну суму заборгованості та утримати бюджет у стабільному стані. Рішення є дуже важливим та позитивним для України", - додає банкір.

Міжнародний валютний фонд затвердив нову програму допомоги Україні на суму $3,9 млрд - 108 млрд грн. $1,4 млрд, тобто 39 млрд грн, першого траншу має надійти 25 грудня. Потім кошти планують виділяти кожні півроку з огляду на виконання умов.

Зараз ви читаєте новину «Новий транш МВФ допоможе Україні пережити 2019 рік - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі