четвер, 14 січня 2021 11:01

Новий рік за старим стилем: історія свята, прикмети та заборони

Новий рік за старим стилем: історія свята, прикмети та заборони
Обрядовість в Україні залишалася більш-менш сталою. Фото: pixabay.com

14 січня українці зустрічають Новий рік за старим стилем. Цей день заведено проводити з родиною та друзями. Разом з тим християни східного обряду святкують Обрізання Господнє, а також вшановують пам'ять святого Василя.

Цього дня за юліанським календарем настає Новий рік, який в Україні називають старим Новим роком. Святковий день з такою дещо дивною назвою виник у результаті зміни літочислення. Традиція відзначати старий Новий рік пов'язана з розбіжністю календарів старого та нового стилів: юліанського та григоріанського. У давнину в багатьох землеробських народів Європи рік розпочинався навесні. Цікаво, що в Україні під впливом Литви й Польщі, традиція зустрічі Нового року 1 січня існувала ще з кінця ХІV-ХV ст., хоч і тривалий час не визнавалася широкими масами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли про апетитну закуску на Старий Новий рік

Обрядовість в Україні залишалася більш-менш сталою, а Новий рік завжди був одним із найдавніших і найпопулярніших календарних свят.

Вважається, що на старий Новий рік не слід вимовляти слово "тринадцять", а також рахувати дрібні монети. Не можна нічого давати в борг та виносити сміття.

Предки вірили, що народжена на Василя дитина буде щаслива та здорова. Сніг на старий Новий рік віщує пізню весну і сніжну зиму. Південний вітер цього дня обіцяє спекотне і тривале літо, північний – урожай горіхів, а східний – достаток фруктів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якої погоди чекати на старий Новий рік

Під час різдвяних свят в Україні не лише колядують та щедрують, але й віншують, тобто вітають господарів. Під час віншування засівають житом або пшеницею на старий Новий рік, 14 січня, вранці.

Зараз ви читаєте новину «Новий рік за старим стилем: історія свята, прикмети та заборони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі