середа, 17 березня 2010 12:37

Новий пристрій дозволив сліпому солдату бачити язиком (ФОТО)

Британському військовослужбовцю, який втратив зір в Іраку, повернули здатність бачити за допомогою пристрою, що кріпиться на язику і дозволяє мозку створювати зоровий образ на основі електродної стимуляції.

24-річний Крейг Лундберг втратив зір три роки тому під час ракетної атаки. Він став першим британським військовослужбовцям, який випробував на собі систему BrainPort.

Система працює за принципом "сенсорного заміщення". Вона складається з відеокамери, що кріпиться на оправі окулярів, блоку, який по кабелю передає зображення з камери, і мініатюрного електродного приладу, який розміщений на язику. Картинка з відеокамери перетворюється на сигнали, які впливають на електроди приладу. Електроди, у свою чергу, стимулюють поверхню язику. Темні ділянки зображення перетворюються в більш чіткі сигнали.

Мозок розпізнає, що відчуття, які виникають при електродній стимуляції, не є смаковими, і посилає їх на обробку на ту ділянку, що відповідає за зір. За допомогою електродної стимуляції мозок синтезує зоровий образ, що дає Крейгу здатність бачити, нехай і досить обмежену.

Крейг в змозі розрізняти літери у верхній частині офтальмологічної таблиці. Йдучи по коридору, він бачить стіни, двері та людей, які проходять повз нього.

Вартість системи BrainPort складає більше $15 тисяч. Спонсорами виступили Міністерство оборони Великобританії і благодійний фонд St Dunstan"s, що надає допомогу військовослужбовцям, які втратили зір в ході військових дій.

Руформатор

Зараз ви читаєте новину «Новий пристрій дозволив сліпому солдату бачити язиком (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі