понеділок, 04 червня 2007 13:41

Новий прилад подолав рак мозку (ФОТО)

Фахівці з ізраїльської компанії NovoCure, а також ряду наукових і медичних установ Європи і США провели перші клінічні випробування пристрою, який бореться з раком за допомогою змінних електричних полів.

Попередня робота показала, що, якщо до цих макромолекул прикласти слабке змінне електричне поле з частотою 200 кілогерц, веретено ділення не може сформуватися правильно. В результаті клітки припиняють ділитися і кінець кінцем вмирають.

Поля такого типу автори технології назвали поля, що "Виліковували пухлину" (Tumor Treating Fields - TTFields). Якийсь час назад NovoCure побудувала прилад під назвою NovoTTF-100A, який може обробляти за допомогою TTFields пухлини в тілі людини. Пристрій харчується від акумуляторів і важить зовсім небагато, так що його можна носити цілодобово.

Тепер дослідники опублікували результати перших клінічних випробувань приладу на 10 добровольцях з мультиформною гліобластомою - раком мозку. Вони носили NovoTTF-100A, виконаний у вигляді шапки, 24 години в день протягом 18 місяців або до того моменту, коли хвороба різко прогресувала.

Пухлини припинили рости у чотирьох пацієнтів і скоротилися в розмірі ще у чотирьох. У одному випадку пухлина зникла повністю (не визначалася томографією, пояснює компанія), причому в такому стані пацієнт залишався протягом 2,5 років після лікування, тоді як на початку випробувань лікарі давали йому лише 6 місяців життя.

Контрольної групи в даному дослідженні не було, але учені порівнюють свої результати із статистичними даними: середній час виживання для цих 10 пацієнтів склало 62 тижні в порівнянні з тільки 29 тижнями (в середньому) у 800 пацієнтів в тій же самій стадії такої ж хвороби, яких лікували за допомогою хіміотерапії.

Творці приладу вважають його ідеальними для боротьби з мультиформною гліобластомою, оскільки він діє тільки на мозок і не має побічних ефектів хіміотерапії. А оскільки звичайні клітини в мозку діляться набагато рідше ракових, пристрій на нормальні клітки фактично не впливав.

Зараз творці приладу перейшли до ширшого випробування - на 236 пацієнтах у ряді клінік США і Європи. Якщо воно покаже такі ж добрі результати, дослідники спробують модернізувати свій прилад для боротьби з раковими пухлинами інших типів, повідомляє Мембрана.ру.

Зараз ви читаєте новину «Новий прилад подолав рак мозку (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі