пʼятниця, 14 червня 2019 13:24

Нова Рада громадського контролю загрожує незалежності НАБУ

Нова Рада громадського контролю загрожує незалежності НАБУ
Анатолій Мазур: Будь-яка виборча посада має політичний контекст. Фото: ТСН

- Щодо нового складу Ради громадського контролю при НАБУ виникають побоювання. Більшість - члени парії "Демократична сокира". У травні вони створили фіктивні громадські організації "Астартес", "Ксенос", "Сорорітас", від яких подавались нібито незаангажовані активісти - насправді усі члени однієї політсили. Це загрожує незалежності бюро - говорить виконавчий директор Центру протидії корупції Дар'я Каленюк. - Минулий склад ефективно проявив себе. Більшість членів були антикорупційними громадськими активістами, не пов'язаними з політикою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розкрадання в оборонці: розповіли про прорив слідчих ДБР

- Попередні склади Ради громадського контролю якісно контролювали набір персоналу НАБУ. Але завжди виступали як адвокати бюро. Захищали його перед суспільством, навіть якщо щось було не так, - наголошує представник "Демсокири" Анатолій Мазур.

- Торік у Раді було троє наших представників. Щоб провести більше порядних людей, ми цьогоріч робили додаткові громадські організації. Від нашої партії пішло 7 людей. Інші - від ветеранської спільноти.

Суспільство обирає когось у Раду громадського контролю, щоб представляв його інтереси. Будь-яка виборча посада має політичний контекст. У попередніх складах були представники "Самопомічі", "Демократичного альянсу".

НАБУ контролювало електронне голосування. Зробило висновок, що все було об'єктивно. Неможливо сфальшувати результати. Для цього треба було б купляти не тільки тисячі нових сім-карток, а ще й нові телефони для голосування.

- Варто змінити формат відбору. Наприклад, обмежити кількість представників для однієї організації, - вважає політолог Володимир Фесенко. - Коли одна сила контролює весь орган, він представляє не суспільство. А лише прошарок тих, хто підтримує конкретну партію. Це спотворює функції рад контролю громадськості.

6 червня на сайті Національного антикорупційного бюро з'явились офіційні результати інтернет-голосування за новий склад Ради громадського контролю при НАБУ. 28 тис. українців обрали 15 членів із 44 претендентів.

До п'ятого складу Ради увійшли представники 7-ми громадських об'єднань: "Ветеранське братерство", "Рух ветеранів України", "Громадський люстраційний комітет", "Демократична сокира", "Ксенос", "Сорорітас", "Астартес".

Рада контролює діяльність бюро. Бере участь у конкурсах на посади і дисциплінарних комісіях.

Зараз ви читаєте новину «Нова Рада громадського контролю загрожує незалежності НАБУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі