понеділок, 02 лютого 2009 16:03

Нова конституція Болівії в суботу набуде чинності

Нова конституція Болівії в суботу набуде чинності
Президент Болівії Ево Моралес оголосив, що нова конституція країни, схвалена на минулому тиждень тому всенародному референдумі голосами 61,7% населення, набуде чинності 7 лютого, повідомили в понеділок місцеві ЗМІ.

За словами Моралеса, на цей день в болівійському місті Ель-Альто запланована урочиста церемонія, в ході якої він підпише текст законопроекту, після чого текст конституції буде офіційно визнаний дійсним.

Глава Болівії має намір запросити на церемонію лідерів латиноамериканських держав, зокрема президентів Венесуели Уго Чавеса та Еквадору Рафаеля Корреа, з якими він зустрінеться в понеділок в Каракасі на саміті політико-економічного блоку Боліваріанська альтернатива для Америк (АЛБА).

Раніше газети, посилаючись на джерела в міністерстві юстиції Болівії, повідомляли, що дата обнародування головного закону країни може бути затверджена тільки після того, як офіційні результати референдуму будуть передані в Національний Конгрес і визнані ним.

За офіційними даними ЦВК Болівії, на референдумі на підтримку конституції проголосувало 61,67% громадян країни. Законопроект беззастережно підтримали жителі чотирьох гірських департаментів (від 65% до 78%), де в основному проживають жителі корінних народностей, які є прихильниками першого індіанського президента в історії країни. Трохи більше половини болівійців (51,5%) схвалила її в департаменті Чукісака, на губернаторських виборах в якому минулого року перемогла представник опозиції. Категорично проти нової конституції проголосував схід країни - департаменти Санта-Крус, Таріха, Бені і Пандо (від 57% до 68%), повідомляє РІА Новости.

Нова конституція Болівії складається з п"яти частин і 411 статей. Вона, за словами президента, "відкриває рівні можливості для всіх громадян" і спрямована на "поліпшення життя всіх болівійців, незалежно від їх кольору шкіри, статі, політичної або релігійної орієнтації".

Відповідно до законопроекту, 6 грудня цього року в країні повинні будуть відбутися загальні вибори. Напередодні референдуму опозиція стверджувала, що таким чином нинішній глава держави має намір продовжити своє перебування при владі до 2019 року. Уряд назвав подібні вислови "шантажем" і офіційно заявив, що президент зможе переобиратися тільки один раз: тобто, якщо Моралес переможе в грудні, у нього не буде можливості повторно йти на вибори в 2014 році.

Ево Моралес, індіанець народності аймара, перебуває при владі з січня 2006 року. У серпні минулого року він заручився підтримкою 67% виборців в ході референдуму про довіру президентові. За час його правління були націоналізовані різні галузі промисловості, під контроль держави повністю перейшов видобуток, переробка і транспортування нафти і газу. Доходи від їх експорту, на його думку, "повинні справедливо розподілятися між жителями всієї країни, включаючи корінне населення бідних гірських районів". Моралес вважає, що нова конституція закладе фундамент суспільства, яке слідуватиме курсом "соціалізму 21-го століття", допоможе здійсненню "демократичної і культурної революції".

Зараз ви читаєте новину «Нова конституція Болівії в суботу набуде чинності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі