понеділок, 10 грудня 2007 08:34

Нобелівські премії 2007 року вручать сьогодні у Стокгольмі та Осло

 У столицях Швеції та Норвегії у понеділок відбудеться кульмінація нобелівських урочистостей - у Стокгольмі пройде вручення премії та урочистий банкет для лауреатів і гостей, а в Осло - церемонія вручення Нобелівської премії миру за 2007 рік. Вручення премій проходить за традицією 10 грудня, у день пам"яті Альфреда Нобеля, який помер 10 грудня 1896 року.

Вісім з десяти лауреатів премій з фізіології і медицини, фізики, хімії, економіки і літератури отримають у Філармонії Стокгольма з рук короля Швеції Карла XVI Густава почесний диплом, медаль і грошовий чек. Вручення нобелівської премії миру відбудеться у міській ратуші Осло у присутності короля Норвегії Харальда V та інших членів норвезької королівської сім"ї, повідомляє ІТАР-ТАСС.

За традицією імена володарів премій були названі на початку жовтня. Наймолодшим серед нобелівських лауреатів цього року став один з володарів премії з економіки Роджер Майерсон 1951 року народження, найстаршим - американець Леонід Гурвіч, який також отримав нагороду у цій галузі. Учений народився 1917 року у Москві. Гурвіч, а також англійська письменниця Доріс Лессінг,  що отримала премію по літературі (з формулюванням "за епіку жіночого образу") не будуть присутні на церемонії.

Доріс Лессінг народилася 22 жовтня 1919 року і провела дитинство у Південній Родезії (нині Зімбабве), тоді - англійській колонії. Вона дебютувала 1950 року романом "Трава співає", а її роман "Золотий щоденник" часто називають класикою феміністської літератури. Рішення Шведської академії стало справжньою несподіванкою. Ім"я письменниці не згадувалося у списку можливих кандидатів.

Лауреатами премії у галузі фізіології або медицини стали Маріо Капеккі (США), Мартін Еванс (Велика Британія) і Олівер Смітіс (США). Як зазначається у  мотивації Нобелівського комітету при Каролінському медичному інституті у Стокгольмі, премія вручена вченим за відкриття "принципів по впровадженню специфічних змін у генах мишей з використанням ембріональних стволових клітин". Розроблений ученими метод по "відключенню" ген мишей дає змогу зрозуміти, за що саме відповідає той чи інший ген.

Премію з фізики отримали Альберт Ферт (Франція) і Петер Грюнберг (Німеччина) - за наукові відкриття в галузі "гігантського магнетоопору" (GMR). Йдеться про дослідження, які стосуються впливу магнетизму на електропровідність. Завдяки відкриттю, яке учені зробили у  1988 році незалежно один від одного, вдалося, зокрема, значно зменшити розміри комп"ютерних жорстких дисків.

Лауреатом премії у галузі хімії названо ученого з Німеччини Герхарда Ертля. Він удостоєний нагороди "за дослідження хімічних процесів на твердих поверхнях". Досягнуті ним результати, зокрема, дали змогу отримати повне уявлення про процес іржавіння заліза і роботу каталізатора у автомобілі. Крім того, це дослідження допомагає зрозуміти причини скорочення озонового шару Землі.

Американці Ерік Маскін і Роджер Майерсон отримають премію Банку Швеції пам"яті Альфреда Нобеля (з економіки) за "створення основи теорії механізмів розподілу". Дослідження учених стосуються проблем формування економічних інститутів і є важливим теоретичним інструментом як для економістів, так і для політологів.

Нобелівська премія миру цього року поділена між Міжурядовою групою експертів по зміні клімату (МГЕЗК) при ООН і колишнім віце-президентом США Альбертом Гором. За МГЕЗК премію отримає голова цієї організації Раджендра Пашаурі.

Нобелівська премія миру 2007 року була присуджена їм за "зусилля по створенню і розповсюдженню масштабних знань про зміну клімату людиною" і розробку заходів, "необхідних для протидії такій зміні". "Зміни клімату на Землі повинні бути сприйняті з усією серйозністю і обережністю, перш за все в нашій свідомості", - йдеться в заяві Норвезького Нобелівського комітету. При цьому у ньому наголошується, що "глобальна зміна клімату може загрожувати життєдіяльності більшої частини людства".

Присуджуючи премію 2007 року МГЕЗК і Альберту Гору, Норвезький Нобелівський комітет "прагне привернути більше уваги  до процесів і рішень, необхідних для захисту клімату у майбутньому", наголошується в заяві.

У неділю Гор і Пашаурі на прес-конференції в Осло відзначили, що чекають позитивних результатів від Конференції ООН щодо зміни клімату, яка проходить  цими днями на Балі. За їх словами, відразу після завершення урочистостей у норвезькій столиці вони вилетять на острів і візьмуть участь у роботі форуму.

Нинішня церемонія вручення Нобелівських премій - 106-а числом. У кожній з шести нобелівських дисциплін її розмір склав 10 мільйонів крон (1,58 млн. доларів), повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Нобелівські премії 2007 року вручать сьогодні у Стокгольмі та Осло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі