пʼятниця, 02 травня 2008 14:35

Низка країн Перської затоки мають намір відв"язати свою валюту від долара

Низка країн Перської затоки мають намір відмовитися від прив"язки курсу своєї валюти до долара США. Про це заявив міністр фінансів Кувейту Мустафа аль-Шималі, повідомляє Bloomberg. За його словами, коливання північноамериканської валюти призвели до інфляції в регіоні.

Агентство відзначає, що аль-Шималі мав на увазі країни, які входять в Раду із співпраці країн Перської затоки. Це Бахрейн, Катар, Кувейт, ОАЕ, Оман і Саудівська Аравія. Кувейтський міністр не уточнив, які конкретно країни готові переглянути свою фінансову систему.

Прив`язка валюти до долара означає, що імпортні продукти, операції по яких полягають в євро та інших валютах, які зміцнюються по відношенню до долара, дорожчають.

Аль-Шималі відзначив, що за останній рік курс долара знизився по відношенню до євро на 13 відсотків, уточнивши, що деякі країни готові піти шляхом Кувейту, що "відв"язав" у травні 2007 року курс дінара від долара США.

Зараз темпи зростання цін в Саудівській Аравії та ОАЕ близькі до 10 відсотків в річному численні, а в Катарі за підсумками четвертого кварталу 2007 року склали 14 відсотків, передає Лента.ру.

Варто відзначити, що в інтерв`ю Reuters аль-Шималі заявив, що лише цитував статті з місцевої преси, а не висловлював свою думку.

Як повідомлялося, 30 квітня ц.р. Іран повністю відмовився від долара при експорті своєї нафти і перейшов на євро та японську єну.

Зараз ви читаєте новину «Низка країн Перської затоки мають намір відв"язати свою валюту від долара». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі