неділя, 19 серпня 2012 06:55

Ніна Матвієнко співала на обжинках в селі Паланка
9

Фото: Фото: Ірина Патлатюк

17 серпня в селі Паланка Уманського району на Черкащині відбулися районні обжинки. Свято відвідали голова обласної ради Валерій Черняк та народний депутат регіонал Антон Яценко.  Несподіванкою став для всіх учасників дійства став приїзд народної артистки України Ніни Матвієнко.

Обжинки започаткували у Паланці у минулому році. Як і тогоріч свято проходило на новому районному стадіоні. Перед урочистою частиною всі села району показали столи достатку. Селяни з п'ятої ранку почали з'їжджатися у Паланку, щоб встигнути все організувати. Представники сільських громад в українських строях накривали столи  чим багате село. Найбільше було запечених молочних поросят, риби та вареників. Коли представники влади підходили до столів їх частували та співали українські народні пісні.

Новинкою обжинків стала ярмарка, на яку запросили виробників району. Тут продавали хліб та солодку випічку, м'ясо, мед та худобу. Трьом селянам подарували тільних телиць, перше теля від якої треба комусь подарувати. Селяни роздивлялися та фотографувалися з телицями та овечками, проте жодної не купили.

– Трьох нетелів дали: двох сименталок і одну чорнорябу, – каже директор ДП "Родниківка" Сергій Войченко. – Телиці п'ятимісячної тільності, від хорошого бика. Молока буде не менше 20 літрів від кожної. Обов'язкова умова – господарі мають комусь подарувати перше теля.

На ярмарці були і пекарні. Підприємство "Уманьхліб" презентувало всім гостям солодку листівку "Вітаємо з обжинками!". На здобі майстрині зробили напис із тіста.

– На кожне свято намагаємося чим порадувати наших покупців, – розповідає керівник підприємства Олександра Бевз. – В цьому році зробили солодкі роги достатку та вітальну листівку. Обжинки для нас дуже важливе свято, бо без зерна наше підприємство не зможе забезпечувати регіон хлібом.

Презентували свою продукцію й інші підприємства району, зокрема Уманський тепличний комбінат, представив весь асортимент овочів, який вирощують.

Ніна Матвієнко привітала комбайнерів та селян.

– Працювати біля землі – найвища божественна нагорода, – сказала співачка, – нічого без Божого благословення не відбувається. Землю треба любити та не ділити її. Тут дуже гарно, поле гарне, не скажеш, що воно не в місті.

Співачку не відпускали після виступу ще півгодини. Дорослі та діти брали автографи і фотографувалися разом з нею.

Як стало відомо, на святі очікували приїзд губернатора Черкащини Сергія Тулуба, проте він не приїхав. Привітання з Днем незалежності від Сергія Тулуба було на одному з біг-бордів.

Зараз ви читаєте новину «Ніна Матвієнко співала на обжинках в селі Паланка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі