понеділок, 25 червня 2007 18:07

Німецький археолог "відсунув" початок осілого життя людини на 400 тис. років назад

Професор Хельмут Цигерт з Інституту археології Гамбургського університету, ґрунтуючись на результатах розкопок стародавніх стоянок людини в Північній і Східній Африці, стверджує, що найдавніші предки людини перейшли від полювання і збиральництва до осілого життя на 400 тисяч років раніше, ніж вважалося раніше.

На його думку, Homo erectus ("людина прямоходяча") - стародавній предок людини, яка мігрувала з Африки до Азії і Європи, - почала жити осілими групами набагато раніше, ніж 10 тисяч років назад, як це прийнято вважати.

Цигерт виявив на стародавніх стоянках Homo erectus останки кам"яних жител і інструменти, створені прямоходячою людиною для ловлі риби і оброблення м"яса. Це тисячі ножів, скребків, кам"яних сокир та інших інструментів, знайдених на таких стоянках, як Будрінна на березі зниклого озера Феззан на півдні Лівії і Мелка-Контуре уздовж річки Евош в Ефіопії. На думку ученого, на цих стоянках жили групами від 40 до 50 чоловік, які використовували водні ресурси, що забезпечували їм постійний урожай.

Для збору доказів професор Цигерт використовував методи калій-аргонового датування, стратиграфії і типології інструментів. Він опублікує результати свого дослідження в червні в археологічному журналі Minerva.

Прихильники Цигерта називають його відкриття "квантовим стрибком" в розумінні інтелектуальної і соціальної історії людства. Проте його опоненти сумніваються в ґрунтовності досліджень.

Археолог Пол Бан, фахівець з палеоліту, вважає, що немає доказів того, що це були постійні поселення. "Homo erectus могли залишатися там декілька днів. Вони могли мати при собі знаряддя праці. У результаті вони там неминуче скупчувалися. Якщо мисливці-збирачі не знаходили скелю або печеру, щоб в ній сховатися, розумно припустити, що вони могли побудувати собі укриття на декілька днів або на сезон. Та обставина, що вони будували його з каменя, не означає, що це були постійні поселення", - говорить він.

Сам Цигерт вважає, що виникнення постійних поселень - це "революція, довершена Homo erectus, прямоходячою людиною, абсолютно іншим виглядом з числа наших предків, який дав поштовх змінам на зорі людства". Під його керівництвом Гамбургський університет підготував нову програму розкопок в Будрінне і Мелка-Контуре на наступні чотири роки, повідомляє NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Німецький археолог "відсунув" початок осілого життя людини на 400 тис. років назад». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі