вівторок, 12 червня 2007 16:17

Німеччина завершила виплату компенсацій підневільним робочим "третього рейху"

Німеччина офіційно завершила виплату компенсацій колишнім підневільним робочим, чия праця експлуатувалася "третім рейхом". Про це було оголошено напередодні в Берліні. Гроші виплачувалися через німецький фонд "Пам"ять, відповідальність, майбутнє".

За сім років компенсації отримали більше 1,66 млн. колишніх підневільних робочих і в"язнів націонал-соціалістичних концтаборів з 80 країн світу. В цілому фонд "Пам"ять, відповідальність, майбутнє" перерахував на ці цілі майже 4,5 мільярди євро. Суми постраждалим виплачувалися різні, приблизно від 2,5 до 7,5 тисяч євро.

З часу закінчення Другої світової війни на різні компенсації було виплачено близько 64 млрд євро, проте до цих пір вони не стосувалися жертв нацизму, які виступали в ролі підневільних робочих.

Фонд "Пам"ять, відповідальність, майбутнє" був створений в середині 2000 року після довгих і важких переговорів. Жертви нацизму подали в Сполучених Штатах позови до тих німецьких компаній, які в гітлерівський час наживалися за рахунок праці пригнаних на примусові роботи. Врешті-решт німецька держава і ділові кола внесли до фонду - приблизно порівну - більше 5 мільярдів євро. Гроші, що залишилися, - близько 400 мільйонів євро - передбачається витрачати на освітні, культурні, наукові проекти, на програми по зміцненню довіри між народами різних країн, повідомляє NEWSru.



Зараз ви читаєте новину «Німеччина завершила виплату компенсацій підневільним робочим "третього рейху"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі