четвер, 29 жовтня 2009 14:05

Німеччина дала орден радянській партизанці, підозрюваній у злочинах проти людства

Німеччина дала орден радянській партизанці, підозрюваній у злочинах проти людства
У середу, 28 жовтня, посольство Німеччини в Вільнюсі нагородило орденом За заслуги колишню партизанку 87-річну Фаню Бранцовську, яку в Литві обвинувачують у злочинах проти людства, пише Газета.ru з посиланням на агентство BNS.

Фаню Бранцовську звинувачують у тому, що вона перебувала у лавах радянського партизанського загону, який, за даними литовських істориків, у січні 1944 року напав на село Канюкай. У бою між партизанами та місцевими селянами було вбито 46 польських мешканців села: 22 дітей і 24 дорослих.

За даними прокуратури, Бранцовська у вбивствах і спаленні села не брала участі, тому минулого року по справі проходила як свідок. Однак, за словами юристів, відповідальність повинна покладатися на всіх членів банди, навіть у тому випадку, якщо хтось з них не брав участі у скоєнні злочину, повідомляє DELFI.

На думку голови групи з міжпарламентських зв"язків з Німеччиною консерватора Кястутіса Масюліса, ця нагорода є образою і приниженням литовців.

Тим часом у прес-релізі посольства Німеччини йдеться, що Бранцовська нагороджена "за особливі заслуги у справі примирення німців і євреїв у Центральній та Східній Німеччині". У повідомленні посольства ФРН Бранцовська представлена як заступник голови Спілки колишніх в"язнів гетто і концтаборів.

Нагадаємо, 30 вересня сейм Литви схвалив поправки до Кримінального кодексу, що вводять покарання за заперечення або виправдання "радянської агресії" проти Литви, повідомляє Газета.Ru.

Зараз ви читаєте новину «Німеччина дала орден радянській партизанці, підозрюваній у злочинах проти людства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі