вівторок, 15 січня 2013 18:41

"Ні кірєєвщині" - під стінами Донецької тюрми вимагали свободу для жертв політрепресій
11

Фото: Фото: Тетяна Заровна

15 січня в Донецьку біля СІЗО на вулиці Кобозєва близько 50 представників опозиційних сил провели акцію протесту проти політичних репресій. Учасники розтягнули саморобний банер "Свободу політв'язням", взяли в руки плакати "За які переконання завтра посадять тебе?", "Ні кірєєвщині", "37 рік повернувся" та інші.

Промовці згадували кримінальні справи стосовно лідера "Фронту змін" Олександра Ярошенка. Говорили про кримінальне переслідування, яке сфабриковано щодо екс-кандидата в депутати Володимира Деркача. Вимагали звільнити жителя Дніпропетровщини Віталія Применка, який другий рік сидить у Артемівському слідчому ізоляторі за недоведеним звинуваченням у тероризмі.

Активіста організації "Тризуб" намагаються засудити за ст. 296 ч. 4 (Злісне хуліганство із застосуванням вибухівки) і 263 ч. 1 (Незаконне поводження з боєприпасами). Звинувачення вважає, що він причетний до вибуху 26 вересня 2011 року в м. Слов'янськ (Донецької області). Хоча в Слов'янську "тризубівець" був до цієї події всього один раз в житті і з постраждалою особисто не знайомий. У той день водій жінки-підприємця виявив під машиною підозрілу барсетку з дротами, відкинув її вбік, і пролунав вибух, в результаті якого ніхто не постраждав.

Зі сльозами звернулася до мітингувальників дружина ув'язненого Тетяна Канна. Її чоловік Іван Канна відсидів вже 56 місяців і в даний момент голодує в Донецькому СІЗО. Ще 20 грудня Канна відмовився від їжі "на знак протесту проти здійснення політичного терору в Україні".

"Іван Георгійович голодував 13 діб, потім його забрали в санчастину, потім випустили і він знову оголосив голодування. Стан чоловіка дуже поганий, я розмовляла сьогодні з лікарем медчастини, Івана Георгійовича збираються годувати примусово", - розповіла Gazeta.ua Тетяна Канна.

Сім'я і односельці з с. Роздольне вважають Канну політичним в'язням. 52-річний чиновник перебуває в СІЗО 5-й рік. До арешту Канна працював заступником глави Старобешівської РДА Донецької області, був одним з небагатьох "помаранчевих" керівників на держслужбі в Донбасі. Івана Георгійовича двічі визнавали винним за ст. 368 ч. 3 ("Хабар в особливо великому розмірі") і 345 ч. 1 ("Насильство по відношенню до працівника правоохоронних органів"), але в законну силу вирок так і не вступив.

Канну затримували з погонею і підкиданням марихуани, нагадала дружина. У той же день показали в усіх новинах в наручниках, назвавши ім'я та прізвище "хабарника". Але під час обшуку будинку нічого не знайшли, крім двох утриманців (12-річний син і дружина-інвалід). У Тетяни в момент обшуку стався інсульт, а син Ваня переніс стрес, що відобразилося на його здоров'ї. На суді з'ясувалося, що "викривають" в отриманні хабара Канну позаштатні співробітники міліції, які організували вже не одну "підставу".

Канна звинувачений в отриманні 50 тисяч доларів за сприяння у виділенні земельних ділянок. Однак, провини не визнав і на компроміси зі слідством не пішов. За час перебування в СІЗО Канна написав близько 500 скарг і кілька разів оголошував голодування.

Цікаво, що донецькі чиновники-"регіонали" за аналогічний злочин досі відбуваються легким переляком. Голова Ленінського райвиконкому Донецька і мер Костянтинівки, спіймані при отриманні 40 і 30 тисяч євро, отримали умовні терміни.

17 грудня Ленінський райсуд Донецька оголосив рішення, які зазвичай дають серійним маніякам - відбути 10 років в установі закритого (тюремного) типу.

Українське правосуддя досі вирішує — чи жити неповнолітньому синові Канни в будинку батька або стати бездомним. Суд намагається конфіскувати житло "хабарника", хоча у Тетяни та Івана немає іншого житла.

"Навіть якщо уявити, що Канна взяв хабар, такого суворого покарання не виносили нікому. Мені достеменно відомо, що була організована провокація, на Канну йшло полювання. Відразу після арешту Івана Георгійовича виключили з "Батьківщини". Відвернулися від нього ті, які зараз самі сидять. Адже в той момент прем'єром була Тимошенко, а міністром внутрішніх справ - Юрій Луценко. Канна в той час очолював райорганізацію "Батьківщини," але його, на жаль, здали", - поділився думкою з Gazeta.ua колишній заст. голови обласної "Батьківщини" і екс-кандидат в нардепи Анатолій Герасимчук.

Зараз ви читаєте новину «"Ні кірєєвщині" - під стінами Донецької тюрми вимагали свободу для жертв політрепресій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі