понеділок, 12 серпня 2019 16:39

Незаконний видобуток бурштину: Нацполіція пропонує внести зміни в Кримінальний кодекс

Незаконний видобуток бурштину: Нацполіція пропонує внести зміни в Кримінальний кодекс
Через неконтрольований видобуток бурштину землі північних областей України перебувають у катастрофічному стані. ФОТО: trust.ua

В Україні потрібно посилити відповідальність за порушення правил охорони земних надр. Таким чином вдасться ефективніше боротися із незаконним видобутком бурштину.

Заявив про це очільник Національної поліції України Сергій Князєв під час наради на Житомирщині, повідомляє Укрінформ.

"Очевидно, що для ефективної протидії незаконному видобутку бурштину у північних областях країни зусиль поліції недостатньо, і я визнаю це. Укотре зауважу, що це проблема державного рівня та потребує консолідованих заходів реагування не тільки правоохоронців, а й органів державної влади, громадськості... У першу чергу, необхідно ініціювати внесення змін до Кримінального кодексу в частині посилення відповідальності за порушення правил охорони надр", — наголосив Князєв.

Він зазначив, що на сьогодні правоохоронці не мають можливості проводити оперативно-розшукові заходи у справах щодо незаконного видобутку бурштину. Все тому, що подібні правопорушення не належать до категорії тяжких злочинів.

"Це суттєво ускладнює документування організаторів, виконавців цього незаконного бізнесу. Фактично, поліція не має змоги працювати на запобігання, а лише фіксує вже скоєні правопорушення", — пояснив Князєв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Одещині азіат організував підпільне підприємство з обробки бурштину

Голова Нацполіції запропонував також запровадити кримінальну відповідальність за скупку, зберігання та реалізацію цієї копалини. Крім цього, вважає за потрібне підвищити зацікавленість держави в законному видобутку бурштину.

"Треба біду перевести в площину заробітку й прибутку держави... За відсутності відповідного нормативного акта ми маємо безліч старателів, які працюють поза законом, та лише 2 держпідприємства на Рівненщині, і по одному в початковій стадії — підприємства на Волині й Житомирщині, які або ще не працюють, або не дуже це ефективно. І перебування цих двох держпідрозділів у Рівненській області — постійно у стані стагнації, фактично не приносять прибутку державі", — зазначив Князєв.

Унаслідок незаконного видобування бурштину пошкоджені понад 7 тис. га земель у трьох регіонах України. Більша частина зруйнованої території — землі лісового фонду. Усе це призвело до того, що нині над північними областями країни нависла загроза екологічної катастрофи.

Зараз ви читаєте новину «Незаконний видобуток бурштину: Нацполіція пропонує внести зміни в Кримінальний кодекс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі