Ексклюзиви
четвер, 03 травня 2007 12:01

New Horizons розкрив таємниці супутників Юпітера

Результати дослідження, проведеного ученими NASA, показали, що сила тяжіння малих супутників Юпітера направляє рух попелу і каменів в його фактично невидимих із Землі кільцях, повідомляє Reuters. Це відкриття стало одним з багатьох, зроблених завдяки знімкам, отриманим в лютому нинішнього року космічним апаратом NASA New Horizons, який пролітав повз планету-гіганта по дорозі до Плутона і поясу Койпера. Учені також отримали найдетальнішу на даний момент картину "малої червоної плями", бурі на Юпітері розміром із Землю.

New Horizons, що пролетів 28 лютого 2007 року у 2,25 мільйонах кілометрів від газового гіганта, обладнаний сімома камерами. На Землю вже передано 70% інформації, отриманої зондом. Апарат, розігнавшись від магнітного поля Юпітера, повинен прибути до Плутона у 2015 році. Фотографування ж, проведене за його допомогою, дозволило провести випробовування камер.

Отримані фотографії показали, що супутники планети, Метіда і Адрастея, "тягнуть" за собою частинки її кілець, поганяючи їх, немов пастухи стадо. Дослідники також виявили останки об"єкту, що недавно зіткнувся з кільцями.

На вулканічно активному супутнику Юпітера Іо за допомогою апарату був зареєстрований викид з вулкану Тваштара на висоті 321 кілометр. По словах учених, апарат "Галілео" протягом шести років знаходився на орбіті газового гіганта і жодного разу не зареєстрував подібного викиду. New Horizons також відобразив народження нового вулкана, лава якого ще тільки досягла поверхні Іо, повідомляє Комьюлента.

Зараз ви читаєте новину «New Horizons розкрив таємниці супутників Юпітера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути