середа, 15 серпня 2007 14:10

"Невський експрес" врятував досвід Другої світової війни

 Слідчі вважають, що терористи, які підірвали потяг "Невський експрес" були дилетантами. Вони не врахували, що ще з часів ВВВ для захисту від диверсантів на мостах і шляхопроводах встановлюються контррейки, які утримують потяг на насипі у разі сходу з основних рейок.

Задум терористів полягав у тому, щоб вибухом скинути потяг у глибокий яр річки Чорна, глибина якого досягає 30 метрів. Для цього бомба потужністю більше двох кілограмів у тротиловому еквіваленті була закладена за кілька десятків метрів від моста під залізничне полотно. Проте після її підриву "Невський експрес" проскочив ще 750 метрів і вже на іншому березі річки зупинився, зруйнувавши перед цим кілька сотень метрів рейок і шпал.

Як вважають слідчі, терористи не врахували декілька обставин і не знали пристрої залізниці. Ще з часів Великої Вітчизняної війни для захисту від диверсантів на мостах і шляхопроводах встановлюються контррейки. Вони прокладаються між основними рейками, у разі сходу з яких утримуючи потяг на насипі. Крім того, підривники неправильно вибрали місце атаки, оскільки вибух на самому мосту мав би серйозніші наслідки.

Терористи не розрахували також швидкість руху поїзду - він рухався з швидкістю майже 190 кілометрів на годину і проскочив підірвану ділянку за інерцією. Фахівці також вважають, що була підірвана не та рейка - бомба була закладена під правою по ходу руху рейкою і його підрив направив потяг не під укіс, а між колії, передає Коммерсант

Зараз ви читаєте новину «"Невський експрес" врятував досвід Другої світової війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі