вівторок, 29 травня 2007 12:57

Невиліковно хворий отримає нирку вмираючої жінки, якщо виграє в реаліті-шоу

Невиліковно хворий отримає нирку вмираючої жінки, якщо виграє в реаліті-шоу
У Нідерландах виходить в ефір нове реаліті-шоу, сенс якого полягає в тому, що невиліковно хвора жінка повинна вибрати з трьох учасників того, якому дістануться її нирки після її смерті. Не зважаючи на критику, що обрушилася на передачу, вона все ж таки транслюватиметься по телебаченню.

Уряд країни вимагає, щоб шоу De Grote Donorshow ("Великий донор") було закрите через його "неетичність" і "безжалісність", проте компанія BNN не збирається відмовлятися від своєї ідеї, покликаної, за словами її представників, привернути увагу громадськості до проблеми відсутності донорів нирки, повідомляє The Guardian.

В рамках шоу, прем"єра якого запланована на п"ятницю, 37-річна жінка, яку звуть Ліза, вибиратиме "гідного" реципієнта, спілкуючись з його родичами і лікарями, щоб отримати всю необхідну інформацію, що стосується його життя та історії хвороби. Під час 80-хвилинної трансляції глядачам буде запропоновано посилати Лізі смс-повідомлення з рекомендаціями, кому віддати нирку.

Правлячі коаліційні партії Християнські демократи і Християнський союз засудили показ реаліті-шоу. Їх підтримали організації, що об"єднують людей, які потребують пересадки. Вони вважають, що шоу порушує морально-етичні норми.

- Це шлях до торгівлі органами, - заявили в національному Фонді трансплантології. У свою чергу члени парламенту Нідерландів звернулися до міністерства охорони здоров"я країни з проханням заборонити телешоу.

Проте, голова BNN Лоренс Дрілліх заявив, що шоу сильно збільшить шанси трьох хворих людей отримати донорську нирку.

- Шанс отримати нирку для кожного з суперників рівний 33%, - пояснив він. - Це набагато вище, ніж шанси людей, що стоять у черзі.

Представники BNN відзначають, що необхідно зосередитися на тяжкому становищі людей, які страждають від ниркової недостатності. Дрілліх повідомив, що ідея передачі належить колишньому керівникові компанії Барту де Граафту, який помер після невдалої трансплантації нирок.

Це не перше подібне шоу в Нідерландах. Раніше в ефірі телеканалів країни транслювалася передача Spuiten en Slikken ("Вмазатися або проковтнути"), в якій демонструвалися експерименти з наркотиками і сексом. У 2005 році одна з телекомпаній вирішила запустити реаліті-шоу про донорів сперми, на якому жінкам пропонувалося вибрати батька їх майбутньої дитини перед телекамерами, проте після бурхливих протестів громадськості показ передачі був заборонений, передає NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Невиліковно хворий отримає нирку вмираючої жінки, якщо виграє в реаліті-шоу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі