вівторок, 05 квітня 2011 16:58

Невдаха президентських виборів у Кот-д'Івуарі хоче залишити країну

Невдаха президентських виборів у Кот-д'Івуарі хоче залишити країну

Президент Кот-д'Івуару Лоран Гбагбо приступив до обговорення умов свого виїзду з країни. Як повідомляє Agence France-Presse, про це 5 квітня заявив міністр закордонних справ Франції Ален Жюппе.

Гбагбо пішов на цей крок після того, як війська його суперника - Алассани Уаттара - взяли під свій контроль практично весь Абіджан - найбільше місто країни, змусивши Гбагбо сховатися в підземному бункері під президентською резиденцією.

У Парижі пояснили, що умови здачі Гбагбо обговорюють близькі йому генерали. Крім того, в переговорах про припинення вогню раніше брав участь івуарійський міністр закордонних справ Алсід Джеджу.

Як повідомлялося раніше, протистояння (спочатку - політичне) між Гбагбо і його суперником на президентських виборах Алассане Уаттара почалося два місяці тому. Тоді обидва політики оголосили себе президентами республіки, проте світова спільнота визнала законним керівником тільки Уаттара.

Після провалу переговорів про мирне вирішення конфлікту війська Уаттара за кілька днів захопили майже всю країну, включаючи офіційну столицю - місто Ямусукро.

Однак у головному місті Кот д'Івуара, його "економічній столиці" - Абіджані - позиції Гбагбо виявилися сильнішими. Кілька днів у місті не стихали бої, внаслідок чого кількість загиблих сягнула кількох сотень людей.

ООН і розквартировані в країні французькі війська не втручалися в протистояння до тих пір, поки сили Гбагбо не почали використовувати важке озброєння, обстрілюючи житлові квартали міста.

Після дня спільних дій сил Уаттара, ООН та Франції прихильники Гбагбо припинили опір і запропонували обговорити умови своєї капітуляції.

Зараз ви читаєте новину «Невдаха президентських виборів у Кот-д'Івуарі хоче залишити країну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі