понеділок, 06 вересня 2010 19:19

Нещеплених дітей виштовхувати зі школи не будуть

Нещеплених дітей виштовхувати зі школи не будуть

Відсоток охоплення дітей вакцинацією кожного року знижується. У 2009 році він впав до критичної точки - від 60 до 80% в залежності від вакцини. Раніше процент охоплення у нас сягав 95-97%.

Про це на прес-конференції заявив головний імунолог України Сергій Крамарєв.

"У нас є закон про захист населення від інфекційних захворювань, у якому написано, що невакциновані діти являють собою загрозу для оточуючих дітей, тому вони не можуть допускатися у дитячі колективи. Ми повинні виконувати закон. Якщо батьки категорично не хочуть вакцинуватися, можна наймати приватних вчителів чи ходити у приватні заклади. Заборона ходити до школи нещепленим дітям - не є порушенням права на навчання", - вважає лікар.

Проте він уточнив, що "у категоричній формі виштовхувати дітей зі школи" не будуть. Лікарі і вчителі проводитимуть бесіди з батьками.

"Коли у Бельгії виникла загроза поліомієліту, з"явилася вказівка уряду штрафувати батьків нещеплених дітей, якщо ті відмовилися від вакцин навіть після бесіди з лікарями. Деяким загрожувала вязниц"я до 5 місяців. Так цивілізована держава вирішувала питання безпеки. У Австралії навпаки доплачували батькам, котрі добровільно йшли на вакцинацію. Протягом року вдалося досягнути рівень охоплення вакциною з 50 до 95%. Тобто, держави вирішують проблему по-різному, але усе зводиться до того, щоб підвищити рівень охоплення", - резюмував Крамарєв.

Асистент кафедри імунології Національної медакадемії післядипломної освіти ім. Шупика Федор Лапій навів приклад США, де без вакцинального статусу не приймають документи ні школа, ні коледж. Мова йде як про державні, так і про приватні заклади.

"Цікавий досвід Фінляндії. Він полягає у тому, що дитину, яка не має хронічної хвороби, вакцинує звичайна медсестра. Проте у Фінляндії дуже високий рівень довіри до медицини", - сказав Лапій.

Він наголосив: "Коли дитина поступає у дитячий колектив, вона має отримати довідку лікаря, що здорова. Якщо дитина хвора, кашляє, з високою температурою, їй не можна відвідувати дитячий колектив. Ці норми потрібно екстраполювати й на вакцинацію".

Лікар уточнив, що батьки, які вирішили вакцинувати дитину пізніше, з порушеннями календаря щеплень, повинні проконсультуватися з дитячим імунологам. Адже види вакцин і дози можуть змінюватися в залежності від віку.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Нещеплених дітей виштовхувати зі школи не будуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі