четвер, 12 липня 2007 10:39

Непальські депутати залишили короля без грошей

Парламент Непалу в бюджеті на 2008 рік не передбачив витрат на платню королю Гьянендрі і членам королівської сім"ї. Офіційно параметри бюджету країни оповістять в четвер.

При цьому депутати передбачили, що більше 700 осіб обслуговуючого персоналу двору продовжуватимуть отримувати зарплату.

У 2006 році на платню членам королівської сім"ї було виділено майже 500 тисяч доларів, що багато непальців вважають марнотратством.

Гьянендра втратив авторитет багатьох співвітчизників в ході 15 місяців прямого правління, яке він ввів для утихомирення маоїстських повстанців, але був вимушений припинити в квітні 2006 року через масові акції протесту. Після цього маоїсти згорнули збройний опір і перейшли до політичних методів боротьби, а країна встала на шлях демократичних перетворень, прийнявши нову конституцію.

Король вже позбувся повноважень формального глави держави і головнокомандуючого, його примусили платити податки і заборонили брати участь в церемоніальних торжествах. А в неділю, коли Гьянендра відзначав 60-річний ювілей, члени уряду і іноземні дипломати бойкотували захід. Планується, що в кінці 2007 року Установчі збори вирішать, яку роль монарх гратиме в політиці країни.

Тим часом Гьянендра не дуже потребує державного утримання, оскільки володіє значним особистими статками, що включає, зокрема, акції декількох підприємств і готелів, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Непальські депутати залишили короля без грошей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі