пʼятниця, 02 листопада 2007 07:04

Немічних людей звозять до Красилівської дільничної лікарні

Автор: фото: Сергій ХОМЕНКО
  Надія Гоняйло в лікарні села Красилівка Козелецького району Чернігівської області. Бабуся тут два місяці. Має проблеми з пам’яттю. Не може пригадати, кому довірила отримувати свою пенсію
Надія Гоняйло в лікарні села Красилівка Козелецького району Чернігівської області. Бабуся тут два місяці. Має проблеми з пам’яттю. Не може пригадати, кому довірила отримувати свою пенсію

У Козелецькому районі до дільничної лікарні в селі Красилівка відправляють немічних літніх людей. Перша постійна жителька з"явилася тут три роки тому. Нині в двокімнатній палаті п"ять осіб.

63-річний Микола Пономаренко — киянин. Має двокімнатну квартиру в столиці. За освітою —  вчитель історії. Викладав у київській школі. Останні 10 років мешкав у племінниць у Козелецькому районі. Із сином стосунки не склалися. Залишив йому квартиру, сам переїхав у село. Десять місяців тому чоловікові через гангрену відрізали ноги.

Із хірургічного відділення Козелецької райлікарні ніхто з родичів не захотів забирати діда. Тож його перевезли "швидкою" до Красилівки.

— Син тільки раз був, коли я скаргу на нього написав. А племінниці часто відвідують. Продукти возять. Телевізор дали, радіоприймач, — каже чоловік.

Мріє потрапити до будинку для людей похилого віку. Нещодавно отримав відповідь на свого листа з Київської мерії. Син нарешті дав згоду й оплачуватиме перебування батька.

На сусідньому ліжку лежить 72-річний Олександр Шило з села Мирне Козелецького району. Він не ходить і майже не підводиться.

— Зламав ногу. "Швидка" забрала до Козельця. Півроку по різних відділеннях лежав. У лютому привезли сюди, — зітхає чоловік.

У суміжній кімнаті три літні жінки.

Найдовше тут живе бабуся, яка називає себе Надією Костянтинівною. Її знайшла міліція на заправці в Козельці: мокру, голодну, обідрану. Окрім свого імені, нічого не пам"ятає.

— Забула, — відповідає на всі запитання. Медики подавали в розшук. Але родичі за три роки так і не знайшлися.

У 80-річної Надії Гоняйло із селища Прогрес теж із пам"яттю не гаразд. Вона тут два місяці. Каже, має двох синів. Пожалілася, що вдома голодувала. Потім поцікавилася: чи не знаю я, кому вона довірила свою пенсію отримувати?

79-річна Пелагея Бондаренко — місцева. Жінка не може ставати на ноги — повзає. Діти до неї лише раз на рік приїздять.

На життя в лікарні старі не жаліються. Говорять: люди тут працюють хороші, взимку тепло, годують.

Син тільки раз був, коли я скаргу на нього написав

— Їжа, правда, слабо помазана. Але смачна. От тільки хліб сєльсовєт відмінив, — зітхає Пелагея Бондаренко.

— Оце з дому принесла сальця, цибулі, моркви. На зажарку в суп, — показує кухарка Наталія Хоменко. — Мені не жалко. Овочів на городі вистачає. Годують у лікарні тричі на день. Дають суп, кашу. Заправляють олією чи маргарином. За свої гроші медики іноді купують хліб. Насушили м"яти на чай, кропу на суп.

— Вугілля на зиму досі не купили, — зауважує головний лікар Юрій Бабій. — А крім старих, у нас люди лікуються. Місць не вистачає. Займатися їх оформленням до будинку для людей похилого віку ми не можемо. Не наша це компетенція. Картки медичні підготуємо.

У сільраді кажуть, що коштів на нормальне забезпечення лікарні нема. Було б добре, щоб її забрали на баланс району.

У селищі Часнівці працює пансіонат для старих на 320 місць, який фінансується державою. У Патютах відкрили на базі дільничної лікарні стаціонарне відділення на 20 ліжок. Утримують одиноких літніх людей за рахунок районного бюджету.

— Я не раз зверталася до голови сільради Сергія Бронзова, щоб підготували документи на літніх людей, які живуть у красилівській лікарні. Треба медична картка й заява самої людини, — говорить Ніна Кривенко, начальник управління праці та соціального захисту Козелецької райдержадміністрації. — Ми могли б тимчасово, хоча б на зиму, оформити їх у геріатричний пансіонат. Голова пропонував нам організувати стаціонар для одиноких у Красилівці, щоб він фінансувався з районного бюджету.

— У Чернігові був випадок: сини поклали батька в лікарню і продали його квартиру. Діда виписувати — а нікуди. Забрали в інтернат для літніх, — каже Микола Уложенко, начальник Головного управління праці та соціального захисту населення.

У селах одинокі старі знаходять притулок у стаціонарних відділеннях територіальних центрів. Вони відкриті в усіх районах Чернігівщини.

— У селищі Михайло-Коцюбинське Чернігівського району пустувала будівля лікарні. Перший поверх віддали під стаціонар. Старенькі приходять туди зимувати. Близько від дому, зручно. Можна і хату провідати, і з сусідами побачитися, — розповідає Микола Петрович.

Стаціонари розраховані на 20–25 місць. На харчування виділяється по 8–9 грн на день.

Зараз ви читаєте новину «Немічних людей звозять до Красилівської дільничної лікарні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі