Ексклюзиви
четвер, 02 липня 2020 07:34

Нема і вести неможливо: Ляшко про щоденну статистику смертності по Україні

Нема і вести неможливо: Ляшко про щоденну статистику смертності по Україні
Інформації щодо добової загальної смертності по Україні немає. Фото: slovoidilo.ua

Інформації щодо добової загальної смертності по Україні не мають ані Міністерство охорони здоров'я, ані Державна служба статистики.

І запровадити "оперативний збір" даних технічно неможливо. Про це заявив головний санітарний лікар Віктор Ляшко в передачі "Мокрик По Живому" на hromadske.

За його словами, розпорядником відповідних даних є Державна служба статистики, яка надає інформацію про смертність раз на місяць.

"В сьогоднішніх умовах запровадити оперативний збір щоденної смертності неможливо технічно. Це система, яка працює і передбачає внесення в базу. Підняти систему знизу на національний рівень, верифікувати її - Державна служба статистики нам дає на 20 число цього місяця статистику за попередній місяць. Тобто інформацію за квітень ми маємо в травні після 20 числа", - пояснив посадовець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кожних шість секунд помирає курець: оприлюднили шокуючі дані

За його словами, питання смертності проходить через реєстраційну службу, а кожен летальний випадок повинен бути підтверджений судово-медичним експертом і патологоанатомом.
"Смертність фіксується зовсім іншими механізмами, її оприлюднює Державна служба статистики. Ми також беремо звідти інформацію, якою користуємося, в тому числі, і коли динаміку порівнюємо", - додав головний санлікар.

Водночас, зазначив Ляшко, на тлі пандемії Covid-19 в Україні щодня відслідковують кількість летальних випадків серед пацієнтів із пневмонією.

У першому кварталі 2020 року смертність в Україні виявилася нижчою, ніж роком раніше. За три місяці цього року померли 149 064 людини. Для порівняння, рік тому - 159 264 особи, за даними Держслужби статистики.

Зараз ви читаєте новину «Нема і вести неможливо: Ляшко про щоденну статистику смертності по Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути