четвер, 01 листопада 2007 12:46

Недосипання призводить до неадекватності поведінки

Недосипання веде до неадекватності поведінки Кожна людина хоч би раз в житті стикався з таким явищем, як недосипання і відчував на собі його наслідки, зовсім не приємні. Дослідники сну з Каліфорнійського університету встановили, що при недостатній кількості годин сну, мозок починає поводитися неадекватно.

У дослідженні, проведеному американськими ученими з лабораторії сну Каліфорнійського університету, йдеться про те, що якщо людина спить недостатню для відновлення організму кількість часу, то після пробудження мозкові центри починають неадекватно реагувати на різні негативні переживання людини. Цей факт підтвердив наявність зв"язку, обумовленого нейронами, між психічними відхиленнями і нестачею (а деколи і довгою відсутністю) сну.

Керівник спеціалізованої лабораторії Метью Уолкер з групою учених проаналізували те, що відбувається в тих зонах людського мозку, що відповідають за емоції і поведінку тоді, коли людина дуже мало спала. За допомогою функціональних образів магнетичного резонансу учені отримали "картину" того що відбувається, і вона виявилась, як і слід було чекати, не зовсім веселою, - відділи мозку працюють не так, як зазвичай, і примушують людину поводитися ірраціонально і примушують переходити на емоції. Напевно, саме тому вранці ми зустрічаємо стільки людей, які ведуть себе неадекватно і справляють враження, щонайменше, грубіянів або божевільних.

Для вивчення що відбувається в мозку учені розділили 26 здорових людей на дві групи, причому в одній групі люди спали нормально, а в іншій - не спали 35 годин підряд. Після сканування мозку виявилося, що його емоційні центри реагують на різні негативні моменти (як, наприклад, неприємні фотографії, які учені демонстрували учасникам випробування) на 60% сильніше у тих людей, хто був позбавлений сну, ніж у учасників, режим сну яких залишався нормальним.

Те, що нормальний сон необхідний для повноцінного функціонування мозку і для активної діяльності, мабуть, ні для кого і ніколи не було секретом. Сон сприяє відновленню мозкових структур і як би готує нас до наступного дня, повного подій. Але учені з Каліфорнії акцентують увагу не на цьому - завдяки своєму дослідженню вони вказали на небезпеку, яку таїть в собі недосипання. Як сказав Уолкер, недолік відпочинку для мозку, сну, завдає шкоди тим механізмам, які регулюють наш душевний спокій і здоров"я. "Сон - це не розкіш, яку ми вибираємо, коли нам завгодно, - говорить учений. - Це біологічна потреба, і без сну струна може натягатися до якоїсь межі, а потім вона лопається, викликаючи когнітивні і емоційні наслідки". Newsland.

Зараз ви читаєте новину «Недосипання призводить до неадекватності поведінки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі