четвер, 07 червня 2007 14:45

Недосипання може сформувати "націю зомбі"

Вчені Великобританії побоюються, що недосипання може призвести до появи "нації зомбі", яка підірве можливості західного суспільства в розвитку наступного покоління технологій.

За оцінками вчених, на початку 1900-х люди спали більше 9 годин. У 1960-х вони спали більше 8 годин. А зараз люди сплять близько 6 годин.

"На тлі розповсюдження електричного освітлення, функціонування 24 години в добу і роботи в нічну зміну ми, щоб не засинати, скоро можемо почати вдаватися до лікарських препаратів, а не до кофеїну або амфетамінів", - припустив відомий британський хронобіолог професор Рассел Фостер з Оксфордського університету на науковому фестивалі в Челтнемі. Він мав на увазі, що збройні сили вже використовують препарат під назвою модафініл, щоб не спати впродовж декількох днів.

Симптоми недосипання варіюються від набору ваги до дратівливості, галюцинацій і депресії, відзначив професор Фостер. "Проблема в тому, що укорочений сон безпосередньо шкодить тим мозковим механізмам, які визначають здібність нашого мозку до інновацій", - заявив він.

Учений закликав звернути увагу на те, що сучасне суспільство позбавляє нас сну, шкодить нашим розумовим здібностям, пам"яті і здоров"ю, а також піддає нас більшому ризику нещасних випадків, повідомляє NEWSru.


Зараз ви читаєте новину «Недосипання може сформувати "націю зомбі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі