субота, 16 січня 2021 19:48

Не треба боятися - головний рабин Одеси про коронавірус

Головний рабин єврейської общини "Хабад" в Одесі Авраам Вольф радить не боятися коронавірусу, а стежити за своїм здоров'ям. В інтерв'ю журналу "Країна" радить бути обережними – ходити з масками, пити вітаміни, мити руки, користуватися антисептиком.

Автор: Анатолій Гаєвський
  З початком пандемії за допомогою у синагогу звертається більше людей. У общині планують розширити будинок для літніх, розповідає рабин Авраам Вольф
З початком пандемії за допомогою у синагогу звертається більше людей. У общині планують розширити будинок для літніх, розповідає рабин Авраам Вольф

"Не треба боятися. Слід працювати, вчитися, бути обережним – ходити з масками, пити вітаміни, мити руки, користуватися антисептиком. Бути спокійним. І дасть Бог, будемо здорові.
Є історія зі старої єврейської книги. У місті була пандемія. Рабин вийшов на вулицю і зустрів Ангела Смерті. Запитав, скільки людей той збирається забрати. П'ять тисяч, відповів. Епідемія пройшла. Вони знову зустрілися. Рабин запитує: "Ти ж обіцяв забрати п'ять, а забрав 15". "П'ять тисяч померли від хвороби, а 10 – від страху".

З початком пандемії за допомогою у синагогу звертається більше людей. У общині організували міні-лікарню:

"Коли тільки почалася пандемія, ми в одному з наших приміщень організували свого роду відділення лікарні. Облаштували менше, ніж за місяць. Багато людей з общини і світу нам допомагали. Мали все необхідне, щоб рятувати людей. Закупили апарат ШВЛ, ліки, кисневі концентратори. Одночасно могли опікуватися 30 особами з киснем. Знайшли лікарів. Слава Богу, нам це не знадобилося. Техніку і ліки подарували медичним закладам міста. Допомагаємо кисневими концентраторами людям, які одужують удома. Міні-лікарню закрили. До нас приходив один із заступників мера. Не міг повірити, що нам вдалося зробити те, що місто не встигло".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 4 мови і релігійні канони – як навчаються діти з хасидського руху "Хабад" в Одесі

"У їдальню й по продуктові набори приходить більше людей. Комусь треба психологічна поміч. У когось негаразди в родині через ковід. Приходять подружні пари на межі розлучень. Але найбільша проблема зараз – фінанси. Це стара єврейська традиція – з усіма питаннями йти в синагогу. Тут є відповіді.
Побільшало заявок на проживання у будинку для літніх. Є 30 місць. Додамо стільки ж. Будуємо ще один поверх. І плануємо новий дитбудинок для дівчат. Він буде третій".

Розмову з лідером єврейської громади "Хабад" в Одесі Авраамом Вольфом читайте у журналі "Країна" від 14 січня 2021 року.

У 30 містах України є центри одного з найбільших хасидських рухів світу, релігійної організації "Хабад". В Одесі до цієї общини входить близько 30 тис. людей. Вона найчисленніша в країні. Центр світового руху знаходиться у Нью-Йорку.

Зараз ви читаєте новину «Не треба боятися - головний рабин Одеси про коронавірус». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі