четвер, 06 листопада 2008 11:29

НБУ зобов"язав банки продавати готівкову валюту за офіційним курсом

Національний банк України посилив валютно-курсове регулювання, зобов"язавши банки продавати валюту на готівковому ринку за офіційним курсом, а також заборонивши резидентам зберігати на рахунках більше п"яти днів іноземну валюту, куплену на внутрішньому ринку, йдеться у постанові НБУ, підписаній 5 листопада.

Нацбанк вважає, що валюта, не відправлена за призначенням за п"ять днів з моменту надходження на рахунок, повинна бути знову продана на внутрішньому ринку. "У заявці на купівлю валюти резидент зобов"язаний доручити суб"єкту ринку (банку) продати куплену, або обміняну іноземну валюту, яка не буде перерахована за призначенням у вище згаданий термін", - йдеться у постанові.

Згідно з новими правилами, комерційні банки зобов"язані повідомляти НБУ про всі клієнтські заявки, в яких повинен бути вказаний бажаний клієнтом курс, обсяг, мета купівлі валюти.

Крім того, цим рішенням, Національний банк зобов"язав банки встановлювати курс продажу іноземних валют на готівковому ринку на рівні офіційного курсу НБУ, а також скоротив розмір допустимої маржі між курсом продажу і курсом купівлі у населення іноземної валюти до трьох відсотків із п"яти відсотків, згідно з постановою N319, прийнятою 11 жовтня.

"Уповноважені банки протягом робочого дня не змінюють курсів купівлі і продажу готівкових іноземних валют за гривні", - попередив НБУ. Він також вимагає, щоб банки продавали готівкові долари, куплені в центральному банку, того ж дня. До того ж НБУ зобов"язав комерційні банки продавати долари клієнтам за тим же курсом, за яким вони були куплені у центральному банку.

Вчора НБУ також оголосив, що з 5 листопада починає встановлювати офіційний курс гривні до іноземних валют за підсумками торгів на міжбанківському валютному ринку.

Нацбанк розраховує, що його кроки приведуть до формування прозорого валютного ринку і єдиного, об"єктивного курсу замість трьох курсів: офіційного, а також діючого для операцій на готівковому і безготівковому ринках, повідомляє ЛIГАБiзнесIнформ

Зараз ви читаєте новину «НБУ зобов"язав банки продавати готівкову валюту за офіційним курсом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі