понеділок, 19 травня 2008 15:06

НБУ продовжує нарощувати частку євро у валютних резервах

Національний банк України (НБУ) продовжує проводити політику збільшення питомої ваги євро і фунта стерлінгів в своїх золотовалютних резервах, повідомив заступник розділу НБУ Олександр Савченко.

"У нас політика зі збільшення євро і інших валют (у резервах) і зменшення долара... Євро вже більше долара", - сказав він журналістам в понеділок.

При цьому А.Савченко відзначив, що протягом одного-трьох днів на правлінні НБУ може бути ухвалене рішення щодо підвищення гнучкості курсу.

"Готується рішення з більшої волатильності курсу. В найближчі дніь воно буде прийнято... Біржа точно не запрацює, але запрацює прозоріший міжбанківський ринок", - сказав замголови НБУ про заплановані зміни.

Окрім того, виступаючи в понеділок перед інвесторами в рамках щорічних зборів Європейського банку реконструкції і розвитку, що проходять в Києві, А.Савченко заявив, що міжнародна кредитна криза поки не здійснює істотного впливу на українську економіку.

"Частка міжнародних зобов"язань у українських банків досить невелика - 27%, тобто це менше, ніж в Росії і Казахстані. Більше половини з цієї суми належить тим банкам, які мають 100%-ний іноземний капітал. Тому ми не особливо стурбовані таким ризиком", - сказав він.

За його словами, на даний момент інфляція вимагає максимальних зусиль з боку влади країни.

"Є попит не на іноземну валюту, а ми бачимо брак місцевої валюти - гривні, тому що є загальна проблема для всіх - збільшення інфляції", - сказав А.Савченко.

Він відзначив, що основними причинами зростання інфляції є збільшення цін на продовольство і енергоносії, а також активне зростання споживчого кредитування.

"Минулого року рівень надання кредитів населенню виріс на 200%. Я вважаю, що це багато. Ми вважаємо, що 50-54% буде достатньо цього року для всієї банківської системи", - сказав замголови НБУ.

При цьому він підкреслив, що розвиток економіки країни в поточному році буде підтриманий очікуваним хорошим урожаєм, повідомляє Интерфакс-Украина.

Зараз ви читаєте новину «НБУ продовжує нарощувати частку євро у валютних резервах ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі