понеділок, 18 червня 2007 15:38

Названі лідери гонки озброєнь

Через 15 років після закінчення конфронтації між Сходом і Заходом об"єми військових бюджетів у всьому світі досягли рівня часів холодної війни. Об"єми військових бюджетів в 2006 році зросли на 3,5% і склали 1,2 трлн доларів. Це рівень 1988 року.

Лідером в гонці озброєнь, як і в попередні роки, за даними прес-релізу SIPRI, залишаються США. Вони витратили на військові витрати $528 млрд. Це половина того, що витрачає на оборону вся планета. За Вашингтоном йдуть Лондон, Париж, Пекін і Токіо. Москва займає в цьому списку тільки шосте місце. Її витрати на зброю і бойову техніку, за даними SIPRI, склали 34,7 млрд. доларів.

Перше місце, як і раніше, належить США, на які доводиться 46% світових військових витрат. Якщо в 2005 році США витрачали на військові потреби 505 млрд доларів, то в 2006-му ця цифра виросла до 529 мільярдів, що пояснюється веденням військових дій в Іраку і Афганістані. На другому місці в світі по військових витратах коштує Великобританія (59 млрд), на третьому - Франція (53 млрд).

По рівню військових витрат Китай обігнав Японію і зайняв перше місце в Азії. Аналітики SIPRI порахували, що за витратами на модернізацію армії Китай піднявся на четверте місце у світі. Його річні витрати складають трохи менше 50 млрд доларі. Для порівняння, 43,7 млрд, які витрачає на це Японія.

В цілому, після розпаду Варшавського договору і СРСР і після короткого періоду зниження витрат на "війну" - більш ніж на чверть з 1990 по 1995 рік, сукупні оборонні витрати знов почали рости. Останні 10 років вони підвищуються безперервно, і навіть швидше, ніж в роки холодної війни. В кінці 80-х років минулого століття вони збільшувалися на 2,5% на рік, зараз - на 6%. Змінилася і структура витрат. У 2006 році 46% всіх витрат на військові потреби доводилися на Сполучені Штати, ще 20% - на їх партнерів по НАТО.

Кожні два з трьох доларів, витрачених на зброю, доводяться на Північноатлантичний альянс. Витрати Китаю і Росії складають відповідно 3 і 4% від світових витрат на озброєння, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Названі лідери гонки озброєнь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі