пʼятниця, 20 квітня 2007 14:25

Названі імена наступників Пола Вулфовіца

Білий дім склав список кандидатів на пост президента Всесвітнього банку, один з яких повинен прийти на зміну Полу Вулфовіцу, звинуваченому в незаконному просуванні по службі своєї коханки Шахи Рези, пише газета The Times.

За відомостями видання, першими в цьому списку стоять колишній радник президента Афганістану Хаміда Карзая і екс-міністр фінансів цієї країни Ашраф Гані (Ashraf Ghani). В кінці 2006 року він висував свою кандидатуру на пост нового генсека ООН, проте Кофі Аннана тоді змінив південнокорейський дипломат Пан Ги Мун. В даний час Гані посідає посаду ректора Кабульського університету.

За відомостями видання, Ашраф Гані очолював афганське міністерство фінансів впродовж двох років, починаючи з 2002 року. За цей час він перебудував економіку країни, провів масштабні реформи, зокрема, ввів в обіг нові грошові знаки, збалансував бюджет і перебудував роботу казначейства. Більш того, екс-міністр добре знайомий з роботою Всесвітнього банку, оскільки до свого "відрядження" до Афганістану він впродовж дев"яти років був спеціальним радником в цій установі.

Як відзначає газета, якщо Ашраф Гані очолить банк, то він стане першим за 60-річну історію неамериканським президентом цієї міжнародної кредитної установи і першим же мусульманином на цій посаді. Видання нагадує, що коли розглядалася кандидатура афганського екс-міністра на пост генсека ООН, він був визнаний "сильним управлінцем", але його репутація "нетерплячої людини" зіграла негативну роль.

Разом з тим, на засіданні Ради директорів Всесвітнього банку, який розглядає питання про можливу відставку Пола Вулфовіца, американська сторона знов заявила про підтримку нинішнього глави установи і зажадала не виносити ухвали про його подальшу долю поки не закінчиться розслідування. За даними агентства Reuters, в п"ятницю, 20 квітня, Рада директорів банку фактично прийняла цю пропозицію і відклала ухвалення остаточного рішення до завершення слідства.

Скандал навколо Пола Вулфовіца вибухнув після того, як з"ясувалося, що він проти всіх правил Всесвітнього банку одноразово підвищив своїй підпорядкованій Шасі Резі зарплату на 61 тисяча доларів, довівши її до рівня 193 тисячі доларів в рік. Сам Вулфовіц визнав, що "зробив помилку", але відмовився покидати пост, заявивши, проте, що прийме будь-яке рішення правління банку, повідомляє Lenta.ru.
Зараз ви читаєте новину «Названі імена наступників Пола Вулфовіца». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі