вівторок, 07 жовтня 2008 10:49

Названі головні претенденти на Нобелівську премію миру

У Осло 10 жовтня буде оголошений лауреат Нобелівської премії миру 2008 року.

Більшість аналітиків сходяться на думці, що премія, швидше за все, буде присуджена в області боротьби за права людини. Так, на думку директора норвезького Інституту по дослідженню проблем миру Стейна Теннессона, вірогідним лауреатом є китайський правозахисник Ху Цзя, який неодноразово критикував офіційні власті країни за порушення прав людини. На думку Теннессона, премія також може дістатися в"єтнамському дисидентові-ченцеві Тхить Куанг До або росіянці Лідії Юсуповый, дійсній голові грозненського відділення громадськості "Меморіал".

Серед інших можливих володарів премії називають китайську правозахисницю Ребію Кадір і колишнього президента Фінляндії Мартті Ахтісаарі, який впродовж останніх декількох років вважався головним претендентом на отримання Нобелівської премії миру. Ахтісаарі, зокрема, виступав посередником на переговорах між урядом Індонезії і рухом сепаратистів "Вільний Ачех", які завершилися підписанням в серпні 2005 року мирної угоди між сторонами. Також в списку можливих лауреатів колишній федеральний канцлер Німеччини Гельмут Коль, ірландський рок-музикант Боб Гелдоф та інші.

На здобуття Нобелівської премії миру 2008 року висунуто 197 кандидатів, з них - 164 приватних особи і 33 організації. За традицією, що склалася, Нобелівський комітет не повідомляє нічого ні про самих претендентів на премію, ні про тих, хто їх висунув. ІТАР-ТАСС.

Зараз ви читаєте новину «Названі головні претенденти на Нобелівську премію миру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі