Вивчаючи бертамові пальми Eugeissonatristis, учені виявили, що деякі тварини регулярно харчуються нектаром цих рослин. Аналізи показали, що вміст спирту в них може досягати 3,8 відсотків (одна з найвищих концентрацій в натуральних продуктах). Серед видів, що регулярно відвідували цей "бар", були трибарвні прекрасні білки (Callosciurusnotatus) і товсті лорі (Nycticebuscoucang). Проте по кількості споживаного напою особливо виділялися перохвості тупаї. Ці тварини проводили біля пальм 138 хвилин - більше, ніж біля будь-якого іншого джерела їжі.
Щоб з"ясувати кількість випитого тваринами, учені аналізували вміст в зразках шерсті етіл-глюкуроніда - продукту розкладання спирту (ця ж речовина використовується при аналізах рівня алкогольного сп"яніння людини). В результаті було встановлено, що в крові тупай міститься 1,4 грама спирту на кілограм тіла.
Багатоденні спостереження за тваринами показали, що тупаї не демонструють типових ознак сп"яніння: наприклад, порушення координації рухів. Не виявлено було змін в поведінці, пов"язаних з передбачуваним уранішнім похміллям. В даний час те, яким чином ці тварини переробляють алкоголь, залишається загадкою.
Цікавою особливістю є те, що тупаї є близькими родичами перших приматів. Традиційно вважалося, що поява спиртомістких продуктів в природі - відносно молодий по еволюційних мірках процес, тому у тварин ще не виробилися механізми його переробки. Нове відкриття спростовує цю теорію.
Коментарі