вівторок, 29 липня 2008 14:51

Названа найбільш алкогольна тварина (ФОТО)

 
Група дослідників під керівництвом Франка Вінса (FrankWiens) з університету Байрейту, Німеччина, встановила, що перохвості тупаї (Ptilocercuslowii), тварини, що за виглядом нагадують щурів, регулярно вживають значні дози алкоголю. Зокрема, раз на три дні тварина випиває дозу спирту, еквівалентну трьом літрам пива. При цьому у тупай відсутні захворювання, пов"язані з подібним способом життя. Робота опублікована в журналі ProceedingsoftheNationalAcademyofSciences.

Вивчаючи бертамові пальми Eugeissonatristis, учені виявили, що деякі тварини регулярно харчуються нектаром цих рослин. Аналізи показали, що вміст спирту в них може досягати 3,8 відсотків (одна з найвищих концентрацій в натуральних продуктах). Серед видів, що регулярно відвідували цей "бар", були трибарвні прекрасні білки (Callosciurusnotatus) і товсті лорі (Nycticebuscoucang). Проте по кількості споживаного напою особливо виділялися перохвості тупаї. Ці тварини проводили біля пальм 138 хвилин - більше, ніж біля будь-якого іншого джерела їжі.

Щоб з"ясувати кількість випитого тваринами, учені аналізували вміст в зразках шерсті етіл-глюкуроніда - продукту розкладання спирту (ця ж речовина використовується при аналізах рівня алкогольного сп"яніння людини). В результаті було встановлено, що в крові тупай міститься 1,4 грама спирту на кілограм тіла.

Багатоденні спостереження за тваринами показали, що тупаї не демонструють типових ознак сп"яніння: наприклад, порушення координації рухів. Не виявлено було змін в поведінці, пов"язаних з передбачуваним уранішнім похміллям. В даний час те, яким чином ці тварини переробляють алкоголь, залишається загадкою.

Цікавою особливістю є те, що тупаї є близькими родичами перших приматів. Традиційно вважалося, що поява спиртомістких продуктів в природі - відносно молодий по еволюційних мірках процес, тому у тварин ще не виробилися механізми його переробки. Нове відкриття спростовує цю теорію.

Зараз ви читаєте новину «Названа найбільш алкогольна тварина (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі