середа, 12 червня 2019 19:58

Назвали основні переваги від безвізу

Назвали основні переваги від безвізу
2,9 млн українців вже скористалися безвізовим режимом з ЄС Фото: 5 канал

Сьогодні минає два роки, як Україна отримала безвізовий режим з Євросоюзом. 2,9 млн українців вже скористалися його перевагами.

Мільйон перетнули кордон літаком, а 500 тис. – морським транспортом, решта — сухопутно. Всього громадяни України здійснили 42,6 млн поїздок до країн ЄС і Шенгенської зони.

Найбільш популярною країною була Польща: мільйон українців вперше перетинали кордон з ЄС, мандруючи саме туди. Угорщина, Румунія та Словаччина ділять другу сходинку.

У 2017-2019-х роках 9 млн громадян отримали біометричний закордонний паспорт. Якщо рахувати з 2015-го року, коли українцям стала доступна така можливість, біометрику отримали 15 млн українців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Польщі провели "перепис" українських студентів

"Ще 2014-го ніхто не вірив, що за два роки матимемо безвіз. Аби його отримати, український уряд і парламент в пришвидшеному режимі ухвалили майже 150 необхідних рішень. Черги, документи, час на очікування і ризик відмови зникли, як фактори. Зараз кожен має можливість дуже швидко організувати свою поїздку до Європи. Головне те, що безвіз сприяє інтеграції українського суспільства з Заходом. Це набуття нового досвіду, кращі можливості для отримання освіти, спрощення контактів українців з європейськими державами. Фактично розширення простору свободи для кожного і обмін досвідом. Це важливо для формування західних цінностей, відповідних стандартів", -каже експерт.

"Більшість українців не маючи можливості безперешкодно їздити до західних держав, жили ідеальним уявленням про них. Ці поїздки розвіюють завищені очікування. Безвіз створює спільний простір для України і європейських держав. Стимулює багатошаровий обмін інформацією: культурною, політичною, побутовою, економічною. Дає можливість українцям відчути те, що ми - частина Європи. Чим більше таких контактів буде на рівні конкретного громадянина, тим швидше буде рухатися Україна до повноційнної інтеграції. Це зближує нас з Заходом і віддаляє від Росії. Дає можливість відчути кожному українцю, що Європа за півкроку", - каже політолог Михайло Басараб.

11 травня 2017 року Рада ЄС ухвалила рішення про скасування віз для короткострокових поїздок для громадян України при відвідуванні 30-ти країн ЄС і Шенгенської зони за виключенням Сполученого Королівства та Ірландії. Рівно через місяць, 11 червня, безвіз запрацював.

Зараз ви читаєте новину «Назвали основні переваги від безвізу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі