пʼятниця, 11 січня 2008 08:33

Науковці з"ясували, як людина може заразитися пташиним грипом

За сприйнятливість до вірусу пташиного грипу відповідає певна форма гликанів (цитоплазматичних цукрів) розташованих на поверхні епітелію дихальних шляхів. Зіставлення структури гемаглютинину вірусу пташиного грипу з виявленими варіантами структури цукрів клітинної мембрани дозволило вченим з Массачусетського технологічного інституту пояснити взаємодію вірусу з епітелієм дихальних шляхів. Вірус усіх типів грипу, приєднується до клітки за рахунок пов"язання гемаглютинину з цукрами клітинної мембрани. Але якщо раніше вважалося, що здатність інфікувати людину викликається мутацією вірусу пташиного грипу, то нове дослідження, що уточнило структуру цукрів, скоректувало представлення вірусологів.

Ультраструктурный аналіз дозволив їм розділити всі поверхневі цукри епітелію дихальної системи на дві групи: "парасолеподібні" і "колбочкоподібні". При цьому довгі парасолеподібні рецептори розташовуються у верхніх дихальних шляхах, а колбочкоподібні – в нижніх, куди повітря потрапляє вже очищеним. Хвороба розвивається лише в тому випадку, якщо інфіковано нижні дихальні шляхи.

Моделювання взаємодії гемаглютинину різних штамів вірусу з цукрами показало, що "людські" штами легко зв"язуються із парасолеподібними рецепторами верхніх дихальних шляхів, тоді як "пташині" штами – з колбочкоподібними цукрами нижніх.

Це пояснює, чому пташиний грип важко передається людині – адже нестабільному вірусу необхідно пройти довгий шлях, перш ніж він досягне сприйнятливої до нього ділянки. Можливий і інший, небезпечніший для людства варіант – вірус може мутувати таким чином, що приєднуватиметься і до того й до іншого виду рецепторів. Крім того, дослідники сподіваються, що їхня робота допоможе в прогнозуванні епідемій та розробці нових вакцин, повідомляє "Подробности".

Зараз ви читаєте новину «Науковці з"ясували, як людина може заразитися пташиним грипом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі