пʼятниця, 25 січня 2008 16:16

НАТО виступає про скоординоване вирішення питання про статус Косово

Генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер і прем"єр-міністр Косово Хашим Тачі на зустрічі в п"ятницю в штаб-квартирі альянсу в Брюсселі заявили про необхідність скоординованого вирішення питання про статус краю, повідомив РИА Новости на умовах анонімності натівський чиновник.

За його словами, генсек НАТО підтвердив, що міжнародні миротворчі сили в Косово (KFOR) під командуванням альянсу продовжать свою місію в краї в рамках резолюції Ради Безпеки ООН 1244, не допустять насильства і забезпечать захист всіх етнічних співтовариств, що проживають там.

Прем"єр Косово, зі свого боку, заявив про гарантії безпеки для сербської меншини.

З 1999 року край Косово, що формально залишається частиною території Сербії, знаходиться під управлінням ООН. Косовські албанці наполягають на оголошенні незалежності краю. Захід заявив, що готовий визнати незалежність Косово, проте Бєлград готовий надати лише автономію цьому регіону. Росія підтримала позицію Бєлграда, що виключає переділ кордонів порушуючи статут ООН.

На цьому тижні офіційний представник альянсу Джейс Аппатурай спростував заяву Тачі про те, що він нібито вже узгодив дату проголошення незалежності краю з НАТО. Аппатурай повідомив, що генсек НАТО неодноразово розмовляв з Тачі в останні місяці, але "будь-яких дат" при цьому не обговорювалося, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «НАТО виступає про скоординоване вирішення питання про статус Косово». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі