субота, 20 вересня 2008 14:41

НАТО планує створити війська для захисту сусідів Росії

Створення сил швидкого реагування для захисту потенційних жертв російської військової агресії може стати альтернативою прийняттю деяких країн до НАТО.

Міністри оборони країн-членів Північноатлантичного альянсу на зустрічі, яка пройшла в Лондоні, погодилися розглянути висунутий адміністрацією президента США Джорджа Буша план створення в структурі НАТО таких сил.

Сили швидкого реагування зможуть бути оперативно направлені в країни, над якими нависне загроза з боку Росії.

За даними американських ЗМІ, які посилаються на неназваного високопоставленого представника Міністерства оборони США, ці сили будуть невеликими, легкими і оборонними за своїм характером.

Відзначимо, що даний план адміністрації Буша користується широкою підтримкою з боку НАТО як компромісний варіант: створення сил швидкого реагування може продемонструвати підтримку союзникам США, але при цьому не спровокує Росію, яка різко виступає проти прийняття до Альянсу України та Грузії.

Тим часом залишається неясним, хто надаватиме спорядження для цих сил і хто матиме повноваження для їх використання. Також залишається відкритим питання, за яких обставин можуть бути задіяні такі сили.

Поки офіційна позиція НАТО щодо можливого розширення Альянсу на схід не змінилася. На цьому тижні в Грузії побувала делегація НАТО на чолі з генеральним секретарем організації Яапом де Хооп Схеффером. Керівництво Альянсу в черговий раз засудило дії Росії на Кавказі, продемонструвало солідарність з Михайлом Саакашвілі, а також підтвердило готовність в невизначеному майбутньому прийняти Тбілісі у військовий блок, повідомляє ТСН

Зараз ви читаєте новину «НАТО планує створити війська для захисту сусідів Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі