пʼятниця, 18 квітня 2008 14:43

НАТО підтримав Грузію в суперечці за Абхазію і Південну Осетію

Керівництво НАТО повідомило держміністру Грузії Георгія Барамідзе, що підтримує позицію Грузії в тому, що стосується дій Росії, які Тбілісі інтерпретує як рішення Росії встановити особливі відносини з Абхазією і Південною Осетією.

"Заступник генерального секретаря НАТО Клаудіо Бізоньєро підтвердив, що альянс виступає за те, щоб Росія переглянула своє рішення", - заявив в п"ятницю представник НАТО Джеймс Аппатурай.

Він додав, що делегація, очолювана Барамідзе, "висловила побоювання Грузії і виразила задоволення з приводу позиції, яку зайняв генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер", - додав представник НАТО.

В середу Яап де Хооп Схеффер закликав Росію переглянути заходи, прийняті відносно Абхазії і Південної Осетії. Він також нагадав, що Грузія повинна "продовжувати проявляти стриманість".

У минулу середу, 16 квітня, президент РФ Володимир Путін дав доручення уряду Росії подати наочну підтримку населенню Абхазії і Південної Осетії.

"Доручення направлені на реалізацію заявленого курсу російського керівництва на надання відповідно до норм міжнародного права наочної підтримки населенню двох республік, що проживають в них російських громадян, зокрема з урахуванням виходу Росії, що відбувся раніше, з вирішення СНД 1996 року, що обмежував зв"язки з Абхазією по державній лінії, а також рекомендацій, висловлених Державною думою", - наголошується в повідомленні МЗС РФ, розміщеному на сайті міністерства.

У зовнішньополітичному відомстві підкреслюють, що "виконання доручень президента дозволить створити механізми всестороннього захисту прав, свобод і законних інтересів російських громадян, що проживають в Абхазії і Південній Осетії".

Зокрема, уряду РФ "доручено в цих цілях взаємодіяти з фактичними органами влади Абхазії і Південної Осетії, включаючи організацію співпраці в торговельно-економічній, соціальній, науково-технічній областях, у сфері інформації, культури і освіти, зокрема із залученням російських регіонів".

Крім того, встановлюється перелік документів, що визнаються в РФ, видаються фізичним особам фактичними органами влади Абхазії і Південної Осетії і "признається правосуб"єктність юридичних осіб, зареєстрованих відповідно до законодавства Абхазії і Південної Осетії, яке розглядається як особистий закон таких юридичних осіб".

Федеральним органам виконавчої влади доручено здійснювати співпрацю з Абхазією і Південною Осетією в рамках правової допомоги по цивільних, сімейних і кримінальних справах.

При цьому територіальні органи МЗС Росії в Краснодарському краю і в Республіці Північна Осетія - Аланія у разі потреби здійснюватимуть окремі консульські функції на користь осіб, що постійно проживають в Абхазії і Південній Осетії, повідомляє Інтерфакс.

Зараз ви читаєте новину «НАТО підтримав Грузію в суперечці за Абхазію і Південну Осетію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі