Ексклюзиви
середа, 01 грудня 2010 17:00

Нащадків римських легіонерів знайшли у китайському селі (ФОТО)

Жителі віддаленого китайського села Ліцянь, недалеко від пустелі Гобі, можуть бути нащадки римських легіонерів. Їх предки опинилися на території сучасного Китаю як військовополонені. Можливу спорідненість підтвердила генетична експертиза.

Професор Оксфордського університету Гомер Дабс вперше висунув теорію про спорідненість римлян з жителями китайського села в 1950-х роках. Багато жителів села Ліцянь - білошкірі і зеленоокі блондини. Це наштовхнуло дослідників на думку, що ці люди можуть бути нащадками римських військовополонених.

Дослідивши могили на сільському кладовищі, вчені виявили в одній з них скелет людини зростом 1,83 метра. Можливо, це рештки одного з римських легіонерів. Недавні дослідження ДНК жителів села підтвердили, що їх предками є люди білої раси.

Історія появи римлян в Китаї сходить до походу римського воєначальника, магната і переможця повстання Спартака Марка Ліцинія Красса. У 54 році до нашої ери Красс вирушив у похід з метою завоювання Парфії, яка розташовувалася на території сучасного Ірану. Однак наступного року він зазнав поразки в битві при Каррах. Його легіони були розбиті, а самого Красса, за переказами стратили, вливши в глотку розплавлене золото.

Красс привів у Парфію близько 40 000 солдатів. У битві при Каррах більше половини легіонерів були вбиті, а інші розбіглися або були взяті в полон. Вчені вважають, що парфяни могли використовувати полонених римських солдатів за прямим призначенням, включивши їх до лав своєї армії. Також римляни могли стати найманцями і таким чином потрапити до Китаю і взяти участь у війнах між китайськими династіями.

Колеги Дабса з різних університетів охарактеризували його теорію як цікаву і провокаційну. Професор Мауріціо Беттіні з італійського університету Сієни вважає, що теорія Дабса не більше ніж вигадка.

"Для того щоб однозначно стверджувати спорідненість з легіонерами, необхідно відшукати в селі римські речі. Наприклад, монети або зброю, типову для того часу. До тих пір йдеться лише про легенду", - заявив Беттіні.

Ще одна версія припускає, що село могло бути заснована торговцями, які водили каравани Великим шовковим шляхом.

Inright

Зараз ви читаєте новину «Нащадків римських легіонерів знайшли у китайському селі (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути