понеділок, 03 травня 2021 06:31

Народні прикмети 3 травня - сьогодні дізнаємося, чи буде цьогоріч гарний урожай

Народні прикмети 3 травня - сьогодні дізнаємося, чи буде цьогоріч гарний урожай
Перший понеділок після Великодня називають Поливаним. Фото: tsn.ua

Сьогодні, у перший день після Великодня, розпочинається Світлий тиждень. Кожному дню надають своє значення. Обряди пасхального тижня мають древнє слов'янське походження.

Понеділок - Поливаний, або Обливаний. Цього дня прийнято поливати водою себе та інших, вважається, що таким чином очищається тіло і душа, і облита людина буде здоровою увесь наступний рік. Це обряд весняного очищення. В деяких країнах в сучасній традиції замість води використовують парфуми. Обливають, в основному, жінок. Вони натомість дарують обливальниу писанку.

Світлий понеділок за козацької доби називали ще Днем Богородиці, коли прийнято роздавати милостиню нужденним і робити добрі справи.

Вівторок - Купалища. Цього дня прийнято обливати холодною водою того, хто довго спить і проспав ранкову молитву.

Середа - Хороводниця, коли організовували молодіжні гуляння, водити хороводи, весело проводили час з друзями у продовження святкування Великодня. Цей день ще називають Громова середа. За повір'ям, якщо вийти на город і почати щось садити, то град знищить весь урожай.

Четвер - Навський. У багатьох регіонах цього дня несуть на цвинтар червоні яйця і згадують покійних, наводять порядки на могилках предків. Народні гуляння тривають.

П'ятниця - Прощена. У цей день тесть і теща запрошували в гості батьків зятя. Жінки і дівчата повинні були до світанку вмитися в цей день холодною водою - вважається, що цей обряд наділяє красою і молодістю.

Субота - Окликальна. Батьки приходили в гості до молодят. Народні гуляння цього дня продовжувалися, проводили веселий обряд "проводжання русалок".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День Янгола 3 травня: кого вітати

Щороку 3 травня за традицією проводять Окликання предків. Цього дня в народі вшановують Федора Неводника. Вважається, що душі померлих родичів сумують за земним життям, тому прагнуть навідати наш світ. За народним звичаєм, найстарша жінка в роду рано вранці навідує цвинтар, де голосно плаче за померлими і запрошує їх у гості. Також раніше виходили на подвір'я і голосно кликали померлих на ім'я.

Накривали трапезу, коли вся родина збиралася за столом, а одне місце залишали порожнім - вважалося, там сидить дух найстаршого предка. Не можна під час обіду ставити ноги на перекладину під стіл - там, вважається, сидять інші душі, що прибули на трапезу. На столи ставили гарячі страви, що парують - адже саме парою, за повір'ями, живляться душі померлих.

Ввечері треба було допомогти душам предків знайти дорогу в їх світ. Для цього виходили на подвір'я та декілька хвилин стояли в тиші.

Цього року святих, чиї іменини припадають на Світлий тиждень, так само як і померлих, не поминають. Це зроблять наступного тижня - на Радуницю.

Є народні прикмети, пов'язані з погодою. Наприклад, якщо Світлого понеділка дощить, то й усе літо буде дощовим. Якщо сьогодні ллє дощ, то влітку буде мало меду.

Якщо 3 травня гримить перший в цьому році гром, влітку та восени буде багатий врожай. В народі казали: на Федора весна дружна - земля готова до посіву. Сьогодні не можна ловити рибу та полювати, це вважається гріхом.

Народжені 3 травня знаходяться під заступництвом своїх предків.

У Світлий понеділок навідують хрещених та хрещеників. Прийнято ходити в гості з подарунками. Обов'язковими атрибутами святкового столу будуть паска та яйця. Традиційно дарують писанки та обмінюються крашанками.

Сьогодні, як і увесь натупний тиждень, замість традиційного вітання вимовляють "Христос воскрес!", а у відповідь кажуть "Воістину воскрес!".

Зараз ви читаєте новину «Народні прикмети 3 травня - сьогодні дізнаємося, чи буде цьогоріч гарний урожай». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі