вівторок, 13 квітня 2021 06:31

Народні прикмети 13 квітня: сьогодні дізнаємося, чи буде літо теплим

Народні прикмети 13 квітня: сьогодні дізнаємося, чи буде літо теплим
Сьогодні українці вшановують преподобного Іпатія Чудотворця. Фото: ua-reporter.com

13 квітня за народним календарем судили про погоду. У православ'ї в цей день вшановують преподобного Іпатія Чудотворця. Святий славився зціленням, молитвами лікував сліпих та людей, які страждають водянкою. Завдяки молитвам Іпатія Чудотворця багато безплідних жінок змогли завагітніти, а у годуючих грудьми матерів підвищилася лактація.

У цей день є ще чимало традицій, які здавна дотримувалися наші предки. Gazeta.ua зібрала для читачів головні звичаї 13 квітня.

Наші предки вирубували території для землеробства. Після цього вони розводили вогнище щоб спалити обрубані гілки і кору, а також випалювали пні перед викорчовуванням. Удобрена деревним попелом земля є особливо родючої і протягом декількох років приносить хороші врожаї. Випалені ділянки називалися вогнищами. Главу родового вогнища звали огнищанин. Згодом огнищани ставали орачами і сіячами. Саме на честь цього способу ведення сільського господарства в селах 13 квітня відзначалося свято, що отримало назву Вогнище.

У цей день наші пращури вшановували вогнище, з вдячністю і любов'ю згадуючи своїх прабатьків, які зуміли знайти і обжити це місце. На грядки або хлібну ниву з печі селяни виносили вугілля і палаючі головешки, щоб земля була родючою і ніщо не шкодило майбутньому врожаю.

Також у цей день білили дерева і приводили в порядок сад, спалювали сміття і торішнє листя, прибирали в будинку. Все, що підлягає ремонту, бажано виправити сьогодні. Щоб будинок від пожежі убезпечити, 13 квітня треба спалити непотрібну річ.

Прикмети та повір'я 13 квітня на погоду

Хмари проти вітру пливуть - до дощу

Хмари низько пливуть - до похолодання

Ясний і сонячний день - до теплого літа

Перелітні птахи зграями злітаються - на гарну погоду навесні

У клена і берези сік виділяється - до потепління.

13 квітня у православному церковному календарі це день вшанування пам'яті святого мученика Іпатія, єпископа Гангрского. Інші назви свята: "Іпатій", "Напередодні Пролеття", "Вогнище", "Біди з домовиком". У Іпатія просили про вигнання бісів і захисту від домовиків, які в цей день бешкетують.

Зараз ви читаєте новину «Народні прикмети 13 квітня: сьогодні дізнаємося, чи буде літо теплим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі