пʼятниця, 28 жовтня 2022 06:30

Що сьогодні не можна робити та якої нечисті побоюватися: прикмети 28 жовтня

Що сьогодні не можна робити та якої нечисті побоюватися: прикмети 28 жовтня
Фото: pixabay.com

28 жовтня відзначали народне свято Єфимія Осіннього.

Наші предки вірили, що разом із зимою активізується й нечиста сила. Наприклад, мара може сісти за прядку і зіпсувати роботу. Якщо це відбудеться, слід було осяяти нечисть хресним знаменням і помолитися Єфимію.

Селяни пам'ятали про це та не зупиняли своєї роботи: готували пряжу, льон, прибирали останні вулики. Мари-потвори, згідно з повір'ями, були душами померлих або викрадених нечистю дітей. Вони не виходять на вулицю, оскільки бояться, що їх віднесе вітром. Мара може мати вигляд старенької чи жінки маленького зросту. Селяни вважали, що якщо мару зловити і вистригти у неї на голові хрест, то вона знову стане людиною. Але у цьому випадку вона буде або негарною, або недоумкуватою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День ангела 28 жовтня: для кого цей день є особливим

Прикмети 28 жовтня:

Якщо увечері навколо місяця спостерігаються кола великого розміру, а саме небо залишається чистим, то зовсім скоро вдарять морози.

Якщо з'явилися комарі 28 жовтня – зима буде теплою

Видно хмару над сонцем, що сходить – прикмета, що в найближчі дні буде негода.

Що заборонено робити 28 жовтня

Не варто сьогодні здійснювати дорогі покупки. Не можна сердитися. Забороняється виходити з дому після заходу сонця.

28 жовтня православні вшановують пам'ять святого Євфимія Солунського, який жив у ІХ столітті у Палестині. Святий був старанний у боротьбі з духовними і тілесними пристрастями. Через це отримав від братів по вірі шану, а від Господа – дар лікування хвороб, а також передбачення майбутнього.

Зараз ви читаєте новину «Що сьогодні не можна робити та якої нечисті побоюватися: прикмети 28 жовтня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі