вівторок, 13 листопада 2012 03:12

Нардепа-регіонала Олександра Савчука поховають у Франції

Нардепа-регіонала  Олександра Савчука поховають у Франції
Олександр Савчук ФОТО: http://www.azovmash.com

Про це Gazeta.ua дізналася на умовах конфіденційності від джерела з оточення покійного в його рідному місті Маріуполі.
58-літній Олександр Савчук помер 11 листопада у Франції, де він жив і лікувався.

"Наскільки я знаю, туди завтра (13 листопада) з Донецька полетить літак на похорон. Там Олександр Володимирович проходив лікування. Останні 10 місяців він сильно хворів. На заводі його не бачили близько року. У Франції живе його сім'я - дружина Світлана Савеліївна, дочка Таїсія. Там його і поховають", - повідомили.
Савчук був президентом "Азовмашінвест Холдингу" і президентом ПАТ "Азовмаш". А так само президентом баскетбольного клубу "Азовмаш". Його називають одним із найбагатших людей України.

У 2011 році журнал "Кореспондент" оцінив його активи 54 млн. дол. (94 місце рейтингу ТОП-100 найбагатших людей України). А за версією журналу "Фокус", майновий стан покійного Олександра Савчука на березень 2011 року оцінювався в 867 млн. доларів, що дозволило йому увійти до числа 30 найбагатших українців.
У поточному 2012 році стан Олександра Савчука за рейтингом журналу "Фокус" склав 445 млн. доларів.

Маріупольське підприємство "Азовмаш" відноситься до числа місцевих гігантів поряд з металургійними комбінатами. Савчук прийшов на "Азовмаш" в 1987 році. Почав з заступника начальника цеху. У ті часи "Азовмаш", як розповідав сам Савчук, був стратегічним підприємством, 40% його обсягів припадало на оборонні замовлення.
Одночасно з приходом Віктора Януковича на пост глави Донецької області в 1997 році Олександр Савчук став генеральним директором ВАТ "Азовзагальмаш". У 2000 році він очолив ВАТ "Азовмаш" (що об'єднало акціонерні компанії ВАТ "Азов", "Азовзагальмаш"). У 2006 році став президентом ВАТ "Азовмаш".

У 2010 році Савчук став президентом "Азовмашінвест Холдингу" - одного з найбільших машинобудівних комплексів України, відомого постачальника залізничних вантажних вагонів. До складу групи входять: ВАТ "Азовмаш", ВАТ "Азовзагальмаш", ВАТ "Маріупольський завод важкого машинобудування", ВАТ "Маріупольський термічний завод", ПАТ "Головний спеціалізований конструкторсько-технологічний інститут", ВАТ "Торговий Дім "Азовзагальмаш", ТОВ "Головне спеціалізоване конструкторське бюро вагонобудування ім. В. М. Бубнова", ВАТ "Полтавахіммаш", ЗАТ "Азовелектросталь". Після реструктуризації "2011 році" ВАТ "Азовмаш" стає ПАТ "Азовмаш".
ПАТ "Азовмаш" об'єднує понад 15 тисяч осіб.

Ще 2 роки тому Савчук був фактично єдиновладним господарем "Азовмаша". Він викупив державний пакет підприємства. Але в минулому році ВАТ "Азовмаш" був офіційно оголошений сімейним бізнесом іншого відомого "регіонала" Юрія Іванющенка. Про це повідомлялося з уточнюючої фразою: "Вже близько року". Цю інформацію підтвердив на прес-конференції сам Савчук, повідомивши журналістам, що безмірно радий "приходу сильного інвестора".

"Регіоналом" Савчук став в 2006 році. З 1979 по 1991 рік він перебував у лавах КПРС. У 2006 році увійшов до виборчого списку ПР на парламентських виборах, працював заступником голови комітету з транспорту і зв'язку. У 2007 році був включений у виборчий список ПР під № 32 і обраний нардепом, працював членом комітету з транспорту і зв'язку.
У нинішньому році ПР не взяла Олександра Савчука в число своїх парламентаріїв. Принаймні у першу сотню "регіоналів", які претендують на місце в новому парламенті покійний не потрапив.

Про його роботу як парламентарія говорять такі цифри. Олександр Савчук пропустили 98% засідань свого комітету. На роботі в парламенті за 5 років запропонував 2 законопроекти. Жодна ініціатива Савчука не отримала підтримки парламенту. На трибуні Верховної Ради його жодного разу не бачили.
Олександр Савчук надавав фінансову допомогу, спонсоруючи різні проекти. У тому числі - опікав борців. Під його крилом в Маріуполі проходили турніри з греко-римської боротьбі. За роки його керівництва маріупольський баскетбол піднявся на високі позиції, БК "Азовмаш" неодноразово ставав чемпіоном України. На баскетбол Олександр Савчук витрачав щорічно мільйони.

В той же час, говорять, що зарплата робітників на "Азовмаші" була нижче, ніж у середньому по галузі. Савчук був одним з найбільших банківських боржників. Його борг оцінювався в 550 мільйонів доларів. За незпростваними повідомленнями в ЗМІ, він налагодив схему виведення активів в офшори, завдяки чому приховав багатомільйонні суми.
У квітні 2011 року пройшла така інформація: Олександру Савчуку виділено кілька гектарів у Приморському парку Маріуполя, де він побудував особняк вартістю в 20 млн.дол. При тому, що Савчук, як дізналися журналісти, є власником будинку на вулиці Шово в Парижі (оцінюється в 30 млн.дол.), володіє віллою на Білосарайській косі на березі Азовського моря і квартирою в Маріуполі. Тим не менш, у 2007 році претендував на отримання безкоштовної депутатської квартири в столиці.

Мільйонерові приписують яхту і літак вартістю 27 млн. доларів. Для дочки Таїсії він придбав галерею російського мистецтва в Парижі за 10 млн. доларів. Сімейна колекція картин Савчука оцінюється в 20 млн.дол.

У липні 2011 ім'я Савчука прозвучало у зв'язку з великою аферою. За 18 картин народний депутат від ПР заплатив 9,58 млн. доларів російській емігрантові, а картини виявилися підробкою.

Президент України Віктор Янукович висловив співчуття рідним і близьким у зв'язку зі смертю Олександра Савчука.

Зараз ви читаєте новину «Нардепа-регіонала Олександра Савчука поховають у Франції ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

58

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі