четвер, 20 грудня 2007 16:55

Найвідоміші фотопідробки (ФОТО)
12

Це один з найвідоміших колажів - знімок, що належить угорському туристові Петеру Гузлі. 11 вересня 2001 року він стоїть на даху Усесвітнього торгового центру, тоді як у нього за спиною до хмарочоса підлітає викрадений терористами літак. Незабаром обман був розкритий - насправді фотографія була зроблена в 1997, коли Петер з друзями відвідував Америку.

Ліванський фотограф, що працює для "Рейтер", Аднан Хадж пішов далі. На цій фотографії Бейрута в 2006 році після чергового повітряного удару ізраїльських ВВС навіть фотолюбитель помітить, що клуби диму кілька разів були скопійовані, і деякі частини зруйнованих будівель виглядають підозріло ідентичними.

Брайан Вольські був штатним кореспондентом газети Los Angeles Times. Після серії знімків спілкування американський військових з іракськими мирними жителями журналіст вирішив сумістити дві фотографії в одну.  Разом - вийшло виразно. Але Вольські звільнили.

А ця підроблена фотографія фігурувала в пресі під час попереднього голосування на виборах президента США в 2004 році. Тоді суперником Джорджа Буша був представник демократичної партії Джон Керрі. В пресі була  оприлюднена фотографія, на якій актриса і активістка антивійськового руху Джейн Фонда виступає перед аудиторією, розповідаючи про військові злочини американців, а поряд з нею нібито готується до свого виступу Джон Керрі, ветеран в"єтнамської війни. Поява на сторінках провідних американських газет такої компрометуючої підробленої фотографії не могла не позначитися на рейтингах Керрі.

Президент Франції Ніколя Саркозі голосно нарікав на фотографів, які заважали його сімейному відпочинку в 2007 році, але чомусь забув покартати їх за те, що, розміщуючи фотографію президента і його сина на головній сторінці журналу Paris Match, вони злегка підкорегували неохайні жирові складки на його талії. Журнал L"Express швидко з"ясував, що президентові зробили цифрову "ліпосакцію", і розмістили у себе оригінал фотографії - з жирком.

Відома телеведуча Опра Уїнфрі навряд чи обурилася, побачивши в 1989 році себе в такому спокусливому вигляді на обкладинці журналу TV Guide. Хоча насправді розкішне тіло належало актрисі Енн-Маргарет, а колаж зробили в редакції журналу.

В кінці Другої світової війни ніякої програми Photoshop ще не було. Проте підроблені і злегка змінені фотографії існували вже тоді. Знаменита фотографія репортажу Євгенія Халдея, на якій радянський воїн встановлює прапор над переможеним Рейхстагом, на жаль, є постановочною - перший прапор кудись зник відразу після заходу. Для більшої виразності картини Євгеній Халдей "згущував" на кінцевому варіанті фотографії клуби чорного диму, а із зап"ястя бійця зник зайвий годинник - не міг же радянський солдат-визволитель з"явитися на головній фотографії війни з трофеями, повідомляє ТОПНьюз.ру.

Зараз ви читаєте новину «Найвідоміші фотопідробки (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі