четвер, 21 серпня 2008 09:39

Найстаріший швейцарський банк буде обслуговувати українських мільйонерів

20 серпня стало відомо, що на український ринок виходить найстаріший швейцарський банк, яктй спеціалізується на послугах privatebanking (PB), - LombardOdier. Женевський банк планує почати управляти потоками близько 15 тис. українських клієнтів, кожен з яких має більше $1 млн вільних коштів, пише Коммерсантъ-Україна.

Про те, що LombardOdierDarierHentsch & Cie виходить на Україну, газету повідомив віце-президент швейцарського банку Олексій Кочубей, який очолював раніше російську компанію RenaissanceInvestmentManagement.

"В Україні 15-20 тис. наших потенційних клієнтів-мільйонерів. Ми розвиватимемо наш бізнес не тільки в Києві, але і в регіонах країни. Спочатку Львів, Донецьк і так далі", - розповідає Кочубей.

Він також зазначив, що LombardOdier не цікавить роздрібний бізнес. "Укрсоцбанк, Райффайзен Банк Аваль і інші банки, які розуміють, що таке privatebanking, в основному обслуговують клієнтів, які мають від $100 тис. коштів. Але ж це рітейл-банкінг, а ми займатимемося VIP-клієнтами з грошовими сумами мінімум від $1 млн.

Це українці, які розуміють, що розвиток їх компаній залежатиме не тільки від внутрішньої ринкової кон"юнктури, але і від міжнародної. І, якщо їм потрібен партнер для продажу бізнесу або співпраці, ми надамо їм величезні контакти по всьому світу", - пояснює Кочубей.

Для роботи з українськими клієнтами в LombardOdier перейшли два менеджери CreditSuisse. На першому етапі банк запропонує офшорні продукти, пропонуючи клієнтам інвестувати гроші у фінансові ринки інших країн. Через збройний конфлікту Росії і Грузії відкриття офісу LombardOdier перенесене на 2009 рік.

"Цього року багато що змінилося щодо ризиків у світі і в Україні, тому ідея працювати з українськими клієнтами з-за кордону, з Женеви, поки має сенс", - вважає Олексій Кочубей.

Надання послуг PB в Україні декларують багато банків, проте більшість з них обмежуються лише вузьким переліком VIP-сервиіса для забезпечених клієнтів.

При цьому учасники ринку говорять, що, не дивлячись на те, що в Україні вже працюють структури з обслуговування приватних клієнтів банків UBS і CreditSuisse, у LombardOdier немає рівних у сфері офшорних операцій.

"В світі є два основоположники класичного privatebanking - це LombardOdier і Pictet. З погляду офшорних операцій для українських банків якої-небудь загрози LombardOdier не представляє, але це дуже серйозний конкурент в офшорному банкінгу", - відзначив директор служби персональних банківських послуг Укрсиббанку Олексій Александров.

Один з топ-менеджерів UBS розповів газеті, що LombardOdier за свої послуги, як правило, знімає комісію 1-1,2% річних. А один з колишніх співробітників LombardOdier пояснив, що, не дивлячись на достатньо непомітну і консервативну обстановку швейцарського банку, він привертає клієнтів мовчазною розкішшю. Як, наприклад, оригінали картин Ренуара в залах установи.

На думку передправління СЕБ Банку Івана Корякина, LombardOdier створить кістяк українського ринку privatebanking, що дозволить йому вийти на принципово новий рівень.

"Адже завдяки потенціалу зростання цього ринку на нього хочуть вийти і інші іноземні гравці", - нагадує він.

За матеріалами: КоммерсантЪ-Україна.

Зараз ви читаєте новину «Найстаріший швейцарський банк буде обслуговувати українських мільйонерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі