середа, 19 вересня 2007 15:15

Найсильніший за 10 років тайфун обрушився на Китай (ФОТО)

19 вересня на Китай обрушився тринадцятий за рік тайфун. Метеорологи назвали його "Віпа" (у перекладі з тайської мови - "жінка"). Як очікується, "Віпа" стане одним з самих руйнівних серед тих, що прийшли до Китаю в останнє десятиліття тайфунів. Розгул стихії вже обійшовся китайським властям в $386 млн. Зруйновано 669 будинків, без електрики залишилися майже 2 тисячі сіл, повідомляє Газета.Ru.

За даними видання China Post, першим під удар стихії потрапило місто Веньчжоу на узбережжі східнокитайскої провінції Чжецзян. Вночі і вранці сила вітру тут досягала 45 м/сек.

Згідно прогнозам, протягом доби швидкість повітряних потоків в центрі стихії досягне 48 м/с. Китайські синоптики чекають, що "Віпа" ослабіє лише до вечора четверга.

Щоб мінімізувати можливі наслідки стихії, Китай вже вжив необхідним заходів - перш за все, по евакуації людей з небезпечних районів. У провінції Чжецзян в притулки евакуйовано майже 2 млн. людей. У північних містах закриті всі школи і офіси. Не дивлячись на те що "Віпа" вже практично покинула Тайвань, повітряне сполучення на острові закрите.

Скасовані міжнародні рейси, зокрема, до Японії і США. Місцевим жителям рекомендовано запастися чистою питною водою на випадок, якщо сильні дощі, порушать технологію фільтрації.

Уникнути жертв не вдалося: 34-річний житель Тайваню, працівник залізничної станції загинув, отримавши травму черепа, його 25-річний напарник серйозно пошкодив ногу. Керівництво транспортного вузла, налякане погодними зведеннями, відправило двох робочих розібрати будівельні ліси на території станції, щоб ті не відлетіли на шосе і не стали причиною ДТП. У результаті співробітники станції впали з 10-метрової драбини, яку знесло вітром.

Як очікується, до вечора середи тайфун досягне Шанхаю.

Вже увечері у вівторок фахівці зафіксували коливання від могутніх поривів вітру найвищого хмарочоса в Китаї - Світового фінансового центру в Шанхаї заввишки в 101 поверх. 17-мільйонне населення міста, на думку метеорологів, повинне готуватися до гіршого. Тут вже введений в дію екстрений план підготовки. Відміняються заняття в школах, населенню не рекомендується знаходитися на вулиці. Власті створили спеціальні склади води і їжі. Поромні переправи закриті, всі риболовецькі судна відкликані з відкритого океану в гавані. Змінений розклад світового чемпіонату з футболу серед жінок (скасовано два матчі).

Не виключено, що в середу будуть скасовані торги на Шанхайській фондовій біржі, йдеться в спеціальному попередженні, поширеному адміністрацією цього торгового майданчика.

Пройшовши над Шанхаєм, тайфун, за прогнозами метеорологів, рушить уздовж східного узбережжя Китаю на північ. "Віпа" пройде над провінцією Шаньдун, Жовтим морем, північчю Корейського півострова і орієнтовно 21 вересня досягне російського Примор"я.

Представники Китайського метеорологічного бюро, пославшись на глобальне потеплення, заявили, що країні слід готуватися до ще сильніших і руйнівних тайфунів. Останнім самим руйнівним розгулом стихії в Китаї став тайфун "Вінні" в 1997 році, в результаті якого загинули 236 чоловік.

Зараз ви читаєте новину «Найсильніший за 10 років тайфун обрушився на Китай (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі