середа, 14 листопада 2007 15:38

Найрідкіснішою мовою говорить лише одна жінка

Найрідкіснішою мовою говорить лише одна жінка

У Папуа Новій Гвінеї при населенні приблизно чотири мільйони чоловік, жителі країни говорять 800 місцевими мовами. Серед цих мов немає жодної, якою говорило хоча б 100 000 людей.

10 місце: Не дивлячись на те, що в Таїланді єдиною і безперечною мовою визнана тайська, насправді половина населення країни говорить на діалектах. І деякі з них є з погляду лінгвістів самостійними мовами. Це лао, каммуанг та пактайська

9 місце: У Індії немає жодної мови, яка могла б вважатися мовою більшості. Майже в кожному штаті говорять своєю власною мовою. Найрідкісніші індійські мови - це мараті (у штаті Махараштра), орія (у штаті Орісса), телугу (у штаті Андхра Прадеш) та Таміл в Таміла Наду.

8 місце: Ще одна крихітна мова - це алфендіо або східний сепік. Нею розмовляють 633 людини.

7 місце: Кандасі (мова Нової Ірландії) розмовляє 480 людей.

6 місце: На мовах лілау та сеймат говорить по 450 людей.

5 місце: Ще рідкіснішою є Оун (або західний сепік): 384.

4 місце: З менш екзотичних мов однією з найрідкісніших, за визнанням ЮНЕСКО, є естонська. І, до речі, більше половини естонських учнів вважала за краще замість естонської мови вивчати англійську.

3 місце: Втім, найрідкісніша мова в Європі - це лівонська, мова, споріднена фінській. Лівонською зараз розмовляє приблизно 200 громадян Латвії.

2 місце: До недавно зареєстрованих рідкісних мов відноситься мова сусуамі, якою розмовляє всього дві сім"ї в провінції Моровія. Причому діти розуміють цю мову, але не розмовляють нею.

1 місце: Найрідкісніша розмовна мова на нашій планеті - це мова бікя. Нею говорить лише одна 87-річна жінка з села на кордоні між Камеруном та Нігерією.

Зараз ви читаєте новину «Найрідкіснішою мовою говорить лише одна жінка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі