четвер, 14 лютого 2008 16:56

Найперші зірки живилися темною матерією

Вчені з Каліфорнійського університету разом з колегами з університету Юти стверджують, що перші зірки у Всесвіті світили не за рахунок реакцій синтезу, а за рахунок підживлення темною матерією.

Перші зірки та галактики почали формуватися приблизно через 400 мільйонів років після Великого вибуху. І світити перші зірки, на думку фахівців, почали ще на тому етапі своєї еволюції, коли не могли стиснутися достатньо сильно, щоб у їхніх центрах запалилися реакції ядерного синтезу.

Учені наголошують, що ще до сильного стиску новонародженої зірки в ній відбувалося зникнення темної матерії. На думку американських фізиків, частинки темної матерії в надрах перших зірок з"єднувалися зі своїми античастинками, народжуючи нейтрино, фотони, позитрони та електрони.

Саме через це екзотичне джерело енергії такі зірки як Кетрін, Дуглас і Паоло називають темними (Dark star).

Фахівці очікують запуску космічного телескопа Джеймса Вебба для того, щоб перевірити свою гіпотезу й побачити різницю між зірками, які світять за рахунок синтезу, і далекими темними зірками.

Зазначимо, що дотепер фізики не можуть прийти до спільної думки щодо того, що собою являє темна матерія, з якої на 95% складається маса Всесвіту, повідомляєКорреспонденТ.

Зараз ви читаєте новину «Найперші зірки живилися темною матерією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі